PalautettaPäivitetty 12.3.2012

Otan mielellään vastaan palautetta, kommentteja ja kysymyksiä kirjan herättämistä ajatuksista. Lähetä palautteesi osoitteeseen abigailin.laulu(at)luukku.com

Huom. Sijoita merkin (at) tilalle merkki @

Kiitos palautteesta!

.

POIMINTOJA TIEDOTUSVÄLINEISTÄ

- Haapavesi-lehti 21.7.2011 (Jaakko Meriläinen) Suosittele kirjaa: Marjatta suosittelee viidentenä kirjana Abigailin laulua. "Hieno tarina suomalais-ugrilaisina tunnettujen kansojen vaelluksesta ... Jokaisen haapavetisen kansalaisvelvollisuus on lukea oman paikkakunnan kirjailijan teos!"

- YLE Oulu Radio 11.12.2009 klo 9.40 (Terhi Mustakangas): "Kirjailijat äänessä Oulu Radiossa". Haastattelusarjaa esitellään tässä.

- Pyhäjokiseutu 13.11.2009 (Kati Järvenpää): "Huomasin yhtäkkiä kirjoittavani kirjaa" Lue tästä nettiversio

- Kaleva 4.11.2009 (Arja Päivärinta): "Tarina syntyi korkeammasta kädestä" Lue tästä nettiversio ja lukijakommentit

- Haapavesi-lehti 29.10.2009 (Katariina Anttila): "Tarina joka halusi tulla kerrotuksi". Kirja-arvio: "Vetävä seikkailu"

- Kalajokilaakso 28.10.2009 (Kaisa Hietala): "Kari Kangasharju julkaisi esikoisteoksen"

.

POIMINTOJA LUKIJAPALAUTTEESTA

- Keski-ikäinen mies: "Hieno kirja, valtavan syvä ja laaja-alainen, joka saa meidätkin lähtemään matkalle." 12.3.2012

- Mieslukija Kanadasta: "Se oli mielenkiintoinen kirja. En voinut laskea käsistäni, ennenkuin takakansi tuli vastaan." 19.1.2012

- Keski-ikäinen mies: "Tuntui kuin olisin ollut itse mukana matkalla." (28.6.2011)

- Mieshenkilö: "Tilasin viime viikolla kirjasi Mediapinnasta ja saatuani sen eilen luin sen melkein yhdellä istumalla, niin hyvin se vei mukanaan ... Olen itse todella laiska lukija. Pakko kertoa, että pääsit kirjallasi todella kovaan seuraan. Edelliset minua yhtä lujasti sitoneet kirjat ovat olleet Stig Larssonin opukset, niitä en toki lukenut ihan yhdellä tai kahdella istumalla. Ja sitä ennen pitää palata Luolakarhujen aikaan ja jopa Sinuhe egyptiläiseen, kun vertaan innostumistani lukukokemusten alalla." (1.3.2011)

- Keski-ikäinen mies: "Oli antoisaa lukea, lähes hengittämättä kirjasi tänään! ... Tämä sinun kirjasi Abigailin laulu, on juuri sitä, mitä tarvitsin." (23.7.2010)

- Autotekniikasta kiinnostunut mieshenkilö: "Kirjan alkuosa oli vaikeaa luettavaa. Ei näkynyt yhden yhtä autoa tai muuta teknistä konetta! Vain jotakin traumapsykologista juttua. Mutta sitten alkoi tapahtua! Vauhtia riitti loppuun asti." (Huhtikuu 2010)

- Keski-ikäinen nainen: "Ihan hyvä kirja, mutta ehkä vähän synkkä." (25.4.2010)

- Vietnamilainen naisopiskelija kaipasi englanninkielistä versiota, koska kirjan lukeminen ei onnistu huonolla suomella. Kirjan aihe sinänsä kiinnosti häntä paljon. (24.4.2010)

- Aikaisemmin varauksellisesti suhtautunut mies on alkanut ajatella, että ehkä vaellusreitissä on sittenkin perää, koska hän oli löytänyt muistakin lähteistä tukea käsitykselle. (Huhtikuu 2010)

- Nuori perheellinen nainen: "Kerrassaan ihmeellistä, miten hienosti tapahtumat nivoutuivat päähenkilön sielunmaailmaan ja kasvuun. Tuli itsellekkin halu elää yhä täydemmin tätä elämää!" (Maaliskuu 2010)

- Muutamien kanssa on syntynyt keskusteluja, miten nykyihmiset selviäisivät alkeellisissa luonnonoloissa, joko asuen paikallaan tai vaeltaen 4000 km kuten kirjan päähenkilö. (Tammikuu 2010)

- Parikymppinen mieshenkilö: "Aihe mielenkiintoinen. Luontokuvaukset realistisia, sujuvia, kuvailevia. Niitä oli kuitenkin paljon joten lukijan täytyy ainakin vähän olla kiinnostunut luonnosta, muuten mielenkiinto häviää. Alussa tuli tunne, että henkilöt jäävät hieman taka-alalle ja jotenkin vieraiksi, mutta kirjan edetessä muutamia tärkeimpiä henkilöitä alkoi tuntea paremmin. Vuoropuhelut olivat pääosin luontevia ja niitä oli sopivasti. Raudanvalmistuksesta kerrottiin mielenkiintoisesti ja seikkaperäisesti. Juoni ja kirjan kulku oli selkeä, mutta jaksotus voisi olla lyhyempää esimerkiksi jakamalla kirja useampaan lukuun. Suomeen viittaavat asianseikat olivat kiinnostavia, mm. Otava, sauna, hiihtäminen, revontulet, luonteenpiirteet, samantyyliset sanat, ilmasto yms. Enemmän olisi voinut käyttää varsinkin samantyylisiä sanoja, jotta yhteys suomeen olisi ollut kantava teema jo matkan aikanakin. Kerronta parani oikeastaan koko ajan ja tarina muuttui mielenkiintoisemmaksi mitä lähemmäs ihmiset pääsivät pohjoista. Sujuvin ja mielenkiintoisin luku oli viimeinen Seitsemän tähteä. Kaiken kaikkiaan kirja antaa erittäin realistisen ja kuvailevan näkemyksen siitä, millaista elämä saattoi olla 2600 vuotta sitten." (19.11.2009)

- Monet lukijat haluaisivat tietää, missä määrin kirjan tapahtumat perustuvat historiaan, ja mitkä maantieteelliset paikat ovat todellisia. Myös päähenkilön matkareitti olisi kiinnostavaa nähdä kartalta.

- Hollannissa syntynyt vanhempi mies ihmetteli kokemustaan, että hän on huomannut erikoista depressiivistä pohjavirettä Suomessa, muissa suomalais-ugrilaisissa kansoissa ja niiden lisäksi myös Turkissa. Muiden kansojen joukossa hän ei ole kokenut samanlaista. Hän mietti, voisiko tällä ominaisuudella olla geneettistä pohjaa, koska kulttuurisesti nämä kansat ovat keskenään niin erilaisia. (Marraskuu 2009)

- Osa lukijoista on kertonut löytäneensä kirjasta kaksi toisiinsa kietoutunutta juonta, jotka kulkevat rinnakkain.

- Lukijan kirja-arvostelu Suuri Kuu kirjakaupan nettisivulla. Kirjoita sivulle hakusanaksi kirjan nimi.

- 15-vuotias nuori mies: "Kirjan tarina alkoi elää kulkiessani metsässä ja peltojen reunoilla."

- Joidenkin mielestä kirjassa kuvataan liian paljon ympäröivää luontoa.

- Miesten saunaillassa turinointia pimeän metsän keskellä: "Kukapa tänne Suomeen olisi tullut vapaaehtoisesti!"

- Historian opiskelija lähetti lähdetietoa aikajaksolta 400-900 jKr. Historiallisten viitteiden ja arkeologisten löytöjen perusteella suomalaisten historia ei ole ollenkaan niin kehittymätöntä ja alkukantaista kuin "kouluhistoriassa" on opetettu.(Marraskuu 2009)

- Muutamat lukijat pohtivat kalevalaisen Sammon ja heprealaisten liitonarkin välistä yhteyttä. Molemmat toivat runsautta, molemmissa oli erityisesti mainittu kansi (sampo = "kirjokansi") ja molemmat esineet varastettiin. (Marraskuu 2009)

- Muutamat lukijat ovat lähettäneet kirjan aihepiiriin liittyvää lisätietoa. (Marraskuu 2009)

- Monet ovat kertoneet, että kirjasta on löytynyt kosketuspintaa oman elämäntilanteen pulmiin ja yhtäläisyyksiä oman suvun vaiheisiin. (Lokakuu 2009)

Etusivu

(c)Kari Kangasharju