PalautettaPäivitetty 26.8.2011

Otan mielellään vastaan palautetta, kommentteja ja kysymyksiä kirjan herättämistä ajatuksista. Lähetä palautteesi osoitteeseen abigailin.laulu(at)luukku.com

Huom. Sijoita merkin (at) tilalle merkki @

Kiitos palautteesta!

.

POIMINTOJA TIEDOTUSVÄLINEISTÄ

- Pohjois-Satakunta 26.5.2011 (Liisa Raipala): "Vuorelta näki, jos muukalainen lähestyi kylää", "Arasalosta on vesiyhteys länteen ja itään" Lue tästä nettiversio

- Pyhäjokiseutu 17.3.2011 (Laura Seppä): "Kuuhastelua keihäänkärkien kintereillä" Lue tästä nettiversio

- Haapavesi 17.3.2011 (Katariina Anttila): "Kari Kangasharju jatkoi Abigailin laulun tarinaa"

.

POIMINTOJA LUKIJAPALAUTTEESTA

- Muutama mieshenkilö:

"Miellyttävä lukuelämys. Olisi jaksanut lukea paksummankin kirjan." (26.8.2011)

- Miespuolisen opiskelijan kirja-arvostelu:

"Virtojen Valtiaat on edeltäjäänsä Abigailin lauluun verrattuna kevyempi lukukokemus lyhyiden lukujensa ansiosta. Juoni on monimutkaisempi, koska tällä kertaa kirjaa ei ole kirjoitettu minä-kertojan näkökulmasta. Romaanissa kulkee kaksi juonta rinnakkain sijoittuen kuitenkin samoihin maisemiin. Väliä niillä on 2600 vuotta. Hyppäys rautakautisesta kodasta yliopistosaliin on odotettavasti raju. Aluksi se vaati totuttelua, mutta pidemmälle lukiessa idea alkaa kyllä toimimaan. Lopussa nämä kaksi langanpätkää lähenee toisiaan ja ne sidotaan sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti yhteen.

Kerronta on vähemmän kuvailevaa ja viipyilevää, kuin Abigailin laulussa. Paikoitellen se on hyvin elokuvamaista, jolloin voi kuvitella kameran kuvakulman ja leikkauksen kirjaan sopivaksi. Luontokuvaukset ovat tarinan suola. Niitä on juuri sopivasti ja ne luovat juonen väliin virkistäviä taukoja. Etenkin susien ajojahdista kertova katkelma vie lukijan helposti suon reunalle takaa-ajon tarkkailijaksi. Sanavarasto on hyvin rikasta ja sanojen yhdistely sulavaa. Henkilöiden nimiä tulee kirjassa useita, ehkä liikaakin. Jäin odottamaan tärkeimpien hahmojen ulkonäön kuvailua enemmän. Näin jokaisesta nimestä jäisi jonkinlainen mielikuva.

Virtojen valtiaat on toimiva sekoitus suomalaista ja heprealaista kulttuuria ja nimiä. Kirja on suunnattu niille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisuudesta, suomen historiasta ja rautakauden aikaisista elintavoista. Mielenkiinto lisääntyy loppua kohden lukijan kadotessa yhä syvemmälle rautakauden aamu-usvaan. Romaanin lopussa on hyvin tiivistetty Suomen historian tärkeimmät vaiheet ja näin se tuo jatkumoa kirjan tarinalle. (11.3.2011)

- Keski-ikäisen mieslukijan kirja-arvostelu:

"On kuin seilaisi sanojen virrassa tietämättä mitä seuraavan lauseiden ja virkkeiden muodostamien kuohujen takaa aukeaa eteen. Sinulla on suuremmoinen kyky luoda omintakeisia ilmaisuja jotka tekevät tekstistäsi houkuttelevan yllätyksellisen. Et sorru fraaseihin, vaan tuotat koko ajan uutta kuten tämä pieni esimerkki: "Osma oli ruumiiltaan jättiläinen, mutta hänen sielunsa ei vienyt paljon tilaa." Tällaisen ilmaisut inspiroi myös lukijaa luomaan henkilöstä jonkun, ei valmiiksi lukitun henkilö kuvan. Pysyt läpi kirjan tyylillesi uskollisena, eli se on osa sinua itseäsi, eikä roolisuoritus. (7.3.2011)

Etusivu

(c)Kari Kangasharju