~ Gesper ~

VHR-A-013

~

virallinen nimi: Gesper
kutsumanimi: Jessu
hellittelynimet: Jespu, Jespertti, Jespe, Jesu
rotu: norjanvuonohevonen
sukupuoli: ori
syntynyt: 13.10.1996
säkäkorkeus: 146cm
rekisterinumero: VHR-A-013
väri & merkit: hallakko, siima
koulutus: Ko He A, Re 110-115cm, Me 80-85cm, Irt.hyp. 115cm
omistaja:
Minna O. / Jokitien Yksityistalli
kasvattaja: Camomillan Vuonohevossiittola (lopettanut toimintansa)
ent. om.: Mustaherukan Vuonohevossiittola (lopettanut toimintansa)

isä: Bombilla
emä: Camomillan Iso Tytsi

KUVAN © THE FJORD HORSE NATIONAL STUD BOOK ASSOCIATION OF GREAT BRITAIN

~

"Gesper, ystäväpiirissä Jessu, on yhdellä sanalla sanoen ihana :) Se on oriiksi aivan uskomattoman kiltti ja hyvätapainen herrasmies, vastaavaa saa hakea. Jessu on sekä karsinassa että taluttaessa siivosti; ei pyöri harjattaessa tai roikuta taluttajaansa narun päässä räsynuken tavoin (tosin... lue alemmas niin huomaat tämän pojan heikkoudet). Sitä ei tarvitse käskeä tai kehottaa kuin kerran ja poikahan tottelee. Sen hyvät tavat kielivät myös viisaudesta :) Tammojenkin läheisyydessä Jessu säilyttää arvokkuutensa, eikä suinkaan lähde ryysimään tammoja päin, vaan kohteliaasti korkeintaan hirnuu vastustamattomille ´leideille´. Jessu on sosiaalinen myös orien ja ruunien kanssa; ei se pidä turhaa melua itsestään ´kilpailijoiden´ läsnä ollessakaan :) Ruunien kanssa Jesperin voi hyvillä mielin tarhata, orien kanssa on vähän niin ja näin; kiinni ollessa ei aleta riehumaan, mutta kun samaan tarhaan päästään, niin pientä kinaahan siinä voi tulla ja on melkeinpä tultavakin. Jessun hyvät käytöstavat ovat varmasti peräisin sen kasvattajalta, jo lopettaneelta Camomillan Vuonohevossiittolalta. Tästä olen onnellinen, sillä ruunalta tuntuvan Jessun varhaisessa vaiheessa aloitettu koulutus on kantanut hedelmää.

Tarhassa / laitumella ollessaan Jessu yleensä riehuu ja esittelee itseään sydämensä pohjalta :) Vaikka muuten Jessu on hyvin arvokas ja hillitty tammojen läheisyydessä, niin kyllä se tarhassa näyttelee villihevosen puoltaan ohi meneville ihanille tammoille. Välillä se taas ikään kuin muistaa, millainen herrasmiehen pitäisi olla, ja rauhoittuu taas kiltiksi. Pian kuitenkin alkaa taas hirmuinen pukkilaukka tarhan tai laitumen ympäri ja välillä karautetaan villisti pystyyn ;) Jessu siis tosiaan nauttii ulkona olemisesta ja sinne mennäänkin vähän vauhdikkaasti. Kuitenkaan poitsu ei ole vaikea saada kiinni; se tulee yleensä oikein kiltisti portille odottamaan, eikä tee mitään jippoja saadakseen jäädä vielä ulos :)

Mutta tie miehen sydämeen käy vatsan kautta, eikö se niin ollut ;)? Tämä lausahdus sopii erittäin hyvin myös Jessuun, harmikseni. Sillä on varmaankin pohjaton vatsa (!) ja erityisesti tuore, tuoksuva ruoho saa sen yksinkertaisesti sekaisin onnesta :) Siispä kesäisin kannattaa taluttaessa olla varuillaan; väkivahva ori saattaa saada päähänsä lähteä aterioimaan, jolloin sitä ei sitten pidätellä. 400 kiloiseksi (ja risat) Jessu on kuitenkin hienovarainen ja talloo taluttajan varpaita ainoastaan joka kolmas askel ;) Joka tapauksessa ketjunaru suussa talutuksessa on laidunkautena paikallaan. Jessun heikkous, ruoka siis, ei kuitenkaan ole suuren suuri este sen käsiteltävyydelle. Yleensä se kun on suunnattoman kiltti, eikä tahallaan pane vasteen hoitajalle, ellei sillä ole erityisen huono päivä. Huonot päivät ovat nimittäin asia erikseen. Onneksi noina inhottavina päivinäkin Jessu jaksaa kiukutella korkeintaan muutaman minuutin, kiukuttelu ei luonnistu siltä. Varsinkaan, kun hoitajalla on taas näkkileipää taskussa...

Ratsastus tällä pojulla onkin sitten mahtava kokemus. Jessu käyttäytyy ratsastaessa yhtä hyvin kuin maasta käsitellessä. Se on monitoimiratsu ja kulkee kivasti aina aloittelijalla sekä kokeneella kilpailijalla. Vaikka se on kiltti ja melko lepsukin, niin löytyy siltä aina virtaa ratsastukseen; ei kuitenkaan liikaa eikä liian vähän. Se siis ei ole laiska, vaan kulkee mukavan reippaasti ja iloisesti aina. Oripojalla onkin huonoja päiviä hyvin harvoin (silloinkin kiukutellaan ehkä vain pari minuuttia :)) ja siksi sen kanssa on miellyttävä työskennellä. Iloisuudellaan se saa kenet tahansa nauramaan, joustavuudellaan ja yhteistyöhalullaan se lisäksi antaa upean kokemuksen ratsastajalleen. Jessu on pehmeäaskelinen, kuten rodullensa on tavanomaista, ja hyvin varma maastossa. Koulua kiemurrellaan aina Helppoon A:n asti ja esteet menevät kepeästi metrin tienoille. Kouluratsastuksessa Jessu menee melko kiltisti ja reippaasti niin aloittelijalla kuin kokeneemmallakin, mutta saattaa jatkuvasta kehän kiertämisestä ja pohkeenväistön jurruttelemisesta tylsistyä perin pohjin. Jos sille keksii kentälläkin paljon puuhaa, niin silloin ori menee eteen iloisesti :) Jessu on herkkä avuille ja noudattaa parhaansa mukaan ratsastajan tahtoa. Vaikka herkkä onkin, niin aloittelijankin kanssa se menee hellyttävän kiltisti. Jessu on erittäin lapsirakas, ja varsinkin pienten lasten kanssa se selvästi varoo loukkaamasta pientä ratsastajanalkua. Huonot avutkaan eivät haittaa, sillä Jessu tulkitsee ne usein oikein. Eivätkä virheet nyt pahaa tee :) Silloin tällöin, huonoina päivinä, poika on tosin niin itsepäisellä tuulella, että mikään ei kelpaa: ei varsinkaan kouluratsastuksessa! Ei kerrassaan mikään, ja silloin on vain yritettävä joustaa... Esteillä Jessu pääsee näyttämään leijonankyntensä, sillä se on hyvä hyppäämään ja silloin ei vauhtia puutu :D! Esteet (niin maastoesteet kuin rataesteet) ovat Jessulle intohimo ja sillä on loistava tyyli hypätä. Ilopukit esteiden jälkeen kuuluvat asiaan, mutta ei Jessu kyllä mitään rodeoesitystä yleensä saa aikaan. Pientä pippurisuutta löytyy kyllä muutenkin mukavasti: maastossa villihevosen elkeet voivat putkahtaa esiin ja sitä sitten mennään eikä meinata... Maastossa täytyy siis pitää pää kylmänä, tarpeen vaatiessa pitää Jessua komentaa tiukastikin. Kun poika on päässyt alkuinnostuksestaan maastoteillä, niin kyllä se sitten menee yhtä siivosti, kuin kentälläkin. Mutta jos yhdistää Jessun estehimon ja maastoteillä esiin tulevan riehakkuuden, niin menon maastoesteillä voi kuvitella. Silloin ei auta mikään, eivät pidätykset eivätkä muutkaan jarrut, ja sitä on vain sinniteltävä kyydissä rystyset valkoisina ja koitettava mukautua hyppyihin mahdollisuuksien mukaan *naur* !

Kuljetuskoppiin herra menee kiltisti. Jessu ei suoranaisesti nauti kuljetuksista ja kopissa olemisesta, mutta ongelmia ei kuitenkaan siinä asiassa ole :) Joskus aikoinaan poju oli hankalahko lastattava, ja se ei todellakaan halunnut olla kyyditettävänä. Nykyisin järkevänä poikana Jepu on tajunnut, että kuljetuskopista pääsee aina poiskin ja kuljetuksessa yleensä pääse johonkin jännittäviin paikkoihin, kuten vaikka kisoihin ;) Yhtä siivosti Jessu menee pesupaikalle kuin kuljetuskoppiinkin. Poika suorastaan rakastaa pesua ja erityisesti rankan treenin jälkeen se nauttii lämpimästä suihkusta silmät ummessa :) Toisinaan taas helteisenä kesäpäivänä on keskipäivällä mukava saada haaleanviileä pesu :) Uimisesta poika tykkää myös ja on oikea vesipeto *naur*! Siinä ei säästellä voimia, kun tämä poika kyntää aallokkoa laivan lailla ;) Jessu on siis oikea virtahepo ;D!

Kengityksestä Jessu ei erityisemmin välitä; kengitykseen ei sillä ole mitään vastaan sanomista, muttei se kyllä kengittäjää rakastakaan. Ori on helppo kengitettävä, se ei nojaile kengittäjään ja antaa jalat helposti käsiteltäväksi. Toisaalta joskus se pitkästyy ja alkaa kuopimaan lattiaa hermostuneena, kun kengittäjä aina vain käy uudestaan ja uudestaan muotoilemassa kenkää ;) Eläinlääkäriin Jessu suhtautuu samaan tapaan, kuin kengittäjäänkin. Paitsi jos eläinlääkäri tulee raspaamaan hampaat... Heti nähdessään raspin, Jessu on varautunut. Se ei pidä siitä, että sen suuta tutkitaan ja pidetään väkisin auki. Vihaisesti Jessu heilutteleekin päätään, kun purukalustoa aletaan huoltamaan. Joskus vertakin alkaa suusta tulemaan tulvimalla, koska Jessu ei pysy paikallaan, ja raspi sattuu vahingossa ikeneen. Silloin tunnelmat ovat yleensä kireällä ja Jessua joudutaan välillä käyttämään ulkonakin purkamassa hermojaan. Onneksi hampaat raspataan vain kerran pari vuodessa, joten monesti ei tuollaisia tilanteita satu :) Muuten Jessu kyllä hyväksyy eläinlääkärin rokotukset ja muut arkipäiväiset operaatiot.

Tuon koko kertomuksen olisi voinut lyhentääkin: Jesper on tosi persoona ja yhdellä vaativalla katseella se saa Sinutkin rakastumaan itseensä :)"

~

Koska Jessu on ensimmäinen virtuaalihevoseni, lienee paikallaan myös pieni historiaosuus:


Historiaa: Tutustuin virtuaalitalleihin joskus vuoden 2001 alussa. Kuten useimmat suhteet virtuaalihevosiin (ja myös oikeisiin), myös minun yhteistyöni Jessun kanssa alkoi ollessani Jessun hoitajana. se oli sellainen talvinen päivä ja minä sairastelin kotona. Selailin erästä foorumia ja löysin sieltä keskustelun virtuaalitalleista. Mielenkiintoista... virtuaalitallit ja virtuaalihevoset. Erittäin kiinnostavaa. Muutamalle virtuaalitallille löysin linkin ja aloin selailemaan sivuja. Erityisesti silmään pisti Mustaherukan Vuonohevossiittola erikoisine taustakuvineen ja vielä erikoisimpine tietoineen eriskummallisista virtuaalihevosista. Mustaherukasta löysin ohjeet, miten pääsisi hoitajaksi. Noudatin noita ohjeita ja mailasin Lotalle. Pian huomasin olevani Gesperin hoitaja. Muistan Lotan kuvailleen Jessua sanoin, "ERITTÄIN kiltti oriksi ja mukava herra. Rakastaa ruohoa, voi maastossa alkaa riehumaan." Ja hetkessä olin myyty tuolle oudon nimen omaavalle hevoselle :) Matkassa tosin oli pari mutkaa: en tiennyt mitään virtuaalihevosten hoitamisesta ja luulin kyseessä olevan jonkinlaisen omalle koneelle ladattavan pelin. Tavallaanhan olin oikeassa. Lotta joutui siis selittämään (kärsivällisesti selittikin :)) kaiken virtuaalihevostelusta, ts. lähinnä sen, kuinka hevosia hoidetaan. Lopun ongin itse selville muiden hoitopäiväkirjoista ja netistä. Minulla ei ollut hajuakaan, miten tehdään päiväkirja hevoselle, tai miten voi tehdä kotisivuja. Ei käsitystä ei. Kuitenkin luulin pikku hiljaa oppivani nämä jutut. Kunnes tuli takaisku. Lotta lopetti Mustaherukan. Menin vähän sekaisin ja kun etusivulla kerrottiin, että hoitajat voivat ostaa hoitsunsa, niin menin heti ilmoittamaan Lotalle, että olin valmis omistamaan Jessun. Ja hoitajan sijaan minusta tuli hevosen omistaja: ilman että osaisin tehdä hevoselle omat sivut tai hoitopäiväkirjan. Olin tuolloin melkoinen aloittelija tietokoneitten käytöstä ja jopa sähköpostin käyttäminen tuotti hiukan tuskaa. Ihmeellisesti sitä ihminenkin nopeasti kehittyy. Kuitenkin... aloin kuumeisesti etsimään Jessulle uutta kotitallia. Etsin ja etsin, hylkäsin kaikki. Liian huonoja minun makuuni. Kunnes törmäsin Elinan Sh-talliin. Ja se oli loppujen lopuksi ankaran miettimisen jälkeen paras vaihtoehto, niinpä mailasin Elinalle :) Paikka löytyi ja siitä alkoi elämä Elinan Sh-tallissa. Opin tekemään jopa hoitopäiväkirjan ja elämäni virtuaalimaailmassa oli ainoastaan päiviksien kirjoittelua. Ja sujuihan se niinkin :) Aktiivinen en ollut kisaamaan, enkä muuhunkaan touhuun. Päiviksiä sentään osasin kirjoittaa.

 Kuitenkin matkallani nykyiseen tilanteeseen oli paljon kommelluksia ja takaiskuja.
Vuoden 2001 kesällä lopetti Elinan Sh-tallin yksityispuoli ja Jessu oli koditon jälleen. Tuolloin en ollut edes enää innostunut virtuaalihevostelusta ja pakko myöntää, että en uutta kotia Jessulle yrittänyt edes etsiä. Ajattelin jopa myydä koko hevosen pois ja lopettaa virtuaalihevosten harrastuksen: intoa minulla ei enää riittänyt. Kesän lopulla kuitenkin kävin huvikseni Elinan tallin sivuilla ja hämmästyksekseni - ehkä jopa positiiviseksi yllätykseksi - huomasin, että Elina oli tehnyt uuden tallin, Virtuaalitalli Taikatuulen. Innoissani ja uteliaana ryhdyin tutkimaan sivuja, ja huomasin yksityistallin! Heti paikkoja varailemaan ja pian olimme Jessun kanssa jälleen Elinan omistamassa tallissa :) Matka jatku edelleen: Elina lopetti Taikatuulenkin, aloitti sen pidon uudelleen ja lopetti uudelleen. "Taikkiksesta" ehti tulla minulla eräänlainen "koti", tärkein paikka netissä, kaiken kiintopiste. Virtuaalihevostelu oli alkanut Taikatuulen perustamisen yhteydessä kiinnostaa minua uudestaan ja elämä oli kukassa :) Taikatuulen lopettaminen oli siis raskas takaisku: molemmat kerrat. Ja toisella kerralla Elina ei Taikkista enää pystyyn pistänyt... Yksi virtuaalimaailman hienoimmista talleista lopetti toimintansa. Sen jälkeen netissä olo oli melkoista häslinkiä. Käänsin uuden lehden Jessun kanssa. Kotitalli hankittiin myös yhdestä suosikkivirtuaalitallistani: Kuujärven Kartanosta. Kuujärvessä ehdimme olla vain vähän aikaa, silti sielläkin oli mukavaa :) Elina kuitenkin, yllätys yllätys, perusti uuden tallin, Virtuaalitalli Mesimarjan. Elina siis ei päässyt eroon virtuaalitallin pitämisestä ;) Pian Mesimarjan perustamisen jälkeen keskustelin Elinan kanssa pikaviestikeskustelussa, messengerissä siis. Elina pyysi minua yllättäen Mesimarjaan tallimestariksi ja valmentajaksi! Ja vastaanhan otin työn ja koska sain ottaa Jessun mukanani Mesimarjaan, sanoimme hyvästit ihanalle Kuujärvelle ja sen omistajalle Katille. Pian kuitenkin alkoi vuonohevosten ja suomenhevosten kasvattaminen vetää minua mukaansa, joten perustin oman tallin, jossa tällä hetkellä asuvat kaikki hevoseni :) Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan: mainetta ja kunniaa vaiko epäonnistumisia... ? Rakkautta on tiedossa ainakin roppakaupalla ihanalle Jessulle :)
Haluaisin kiittää tähän historia-osion loppuun muutamia ihmisiä, joita tunnen täällä virtuaalimaailmassa ja jotka minulle ovat tärkeitä :) Kukin on osaltaan auttanut minua, ja se jos mikä on minusta kiittämisen arvoista: Elina L. (Mesimarjan omistaja, Taikatuulen entinen omistaja ja pitkään tuntemani, ihana tallinpitäjä. Antoi ensimmäisen kodin hevosilleni :)), Marjo K. (paras ystäväni netissä Minjan ohella, tärkeä ihminen minulle, ´ hullu´, mutta omistaa myös ihastuttavan virtuaalitallin), Minja (Marjon ohella paras nettiystäväni, tärkeä ja hauska ystävä minulle), Hertta (kuului myös Taikkiksen poppooseen, omistaa tätä nykyä upean virtuaalitallin, kuuluu rakkaimpiin ja parhaimpiin nettiysteihiini) ja Kati H. (Katista on tullut myös rakas nettiystini). Lisäksi rakkaudella ensimmäiselle, rakkaimmalle ja upeimmalle virtuaalihevoselleni (mahdotonta, mutta totta: olemattomaan voi kiintyä!) Gesperille! Haluaisin myös kiittää Lottaa (joka saattoi meidät yhteen :)), vaikka hän ei tietääkseni enää touhuille virtuaalihevosten kanssa.

~

Varusteet:
(normaalit ratsastusvarusteet) must. yleissatula, must. suitset ilman turparemmiä kumioliivikuolaimilla, 2 x tum.vihr. satulahuopa
(esteratsastukseen kotona ja kisoissa) 2 x vihr. kisapintelit etusiin, 2 x putsit molempiin etusiin (kouluratsastukseen kisoissa, kotona normaalit varusteet) must. koulusatula, valk. satulahuopa
(yleiset hoitotarvikkeet) tum.vihr. juuriharja, 2 x must.- vihr. puolikova harja, vihr. vartaloharja, 2 x tum. vihr pölyharja, vihr. harjallinen kaviokoukku, must. kumisuka, vihr. piikkisuka, vihr. harjakampa, tum. vihr. pääharja, 3 x vihr.-valk. iso pesusieni, 2 x must.-vihr. pieni pesusieni, pyyhkeitä
(muut varusteet) 2 x must. ulkoiluloimi, 3 x vihr. viltti (kiinnitetään esim. pintelillä, edessä kiinnityssolkien paikalla naru), tum.vihr. talviloimi, vihr-valk. villaloimi, vihr.-valk. nylonriimu, must. nahkariimu, 2 x valk. kisapintelit, vihr. ketjunaru, 2 x must. villapintelit

Muutakin krääsää löytyy, mm. jouhienselvityssuihke, ikiomat sakset harjan trimmaamiseen, kärpäsotsapanta, hyönteissumute, kaviorasvaa ym. ym.

~

Kilpailut:

Aikaisemmilta näyttelykentiltä Gesperille on luovutettu viisi (5) KUMA:a ja seitsemän (7) JS:ä. Noiden näyttelyiden päiväykset ja pitopaikat menin vahingossa sivujen muuton ohessa poistamaan, joten en muista, missä ne olisivat pidetty


Estekisat 5.5.02, Snowy Mountain, sijoitus: 32/39
Estekisat 18.5.02, Ratsutalli Picabo, sijoitus: 7/40
Estekisat 28.10.02 (Lk. 60-80cm), Kuuselan Kisakeskus, sijoitus: 15/25
Näyttelyt 30.10.02 (Lk. nuoret vuonohevosoriit), Talli Hallakko, sijoitus: LVK4/10, KUMA & JS
Este- ja koulukisat 29.-30.11.02 (Lk. He B & 90-100cm), sijoitus: 15/30 & 22/24
Koulukisat 2.11.02 (Lk. He B), Talli Miau, sijoitus: 2/25
Koulukisat 3.11.02 (Lk. He A), Emilian Talli, sijoitus: 7/20
Koulukisat 8.11.02 (Lk. He A), Koivulaakson tallit, sijoitus: 25/30
Koulukisat 10.11.02 (Lk. Kür He A), Fire Road, sijoitus: 3/35
Kenttäkisat 15.-17.11.02 (Lk. Ko He A, Me 90cm, Re 110cm), Oriasema Agave, sijoitus: 11/44
Estekisat 1.12.02 (Lk. 100-110cm), Kuujärven Kartano, sijoitus: 3/30
Näyttelyt 14.12.02 (Lk. Norjanvuonohevosoriit), Cutter, sijoitus: 14/15 --> vaikea arvostella
Este- ja koulukisat 15.12.02 (Lk. 90-110cm & He A), Virtuaalitalli Mesimarja, sijoitus 2/20 & 9/20
Näyttelyt 22.12.02 (Lk. Norjanvuonohevosoriit), Talli Hallakko & Mäntysuo, sijoitus: 7/15, JS

Näyttelyt 29.1.03 (Lk. vuonohevosoriit 2/2), VHR:n rekisteri, sijoitus: LVK3/11, KUMA & JS
Koulukisat 31.1.03 (Lk. He A), Kisatalli Aloha Sunshine, sijoitus: 28/30
Este- ja koulukisat (Lk. 80-100cm & He A), Evernia, sijoitus: 16/35 & 29/36
Koulukisat 11.2.03 (Lk. He A), Dollar´s Farm, sijoitus: 11/35
Este- ja koulukisat 14.2.03 (Lk. 70-100cm & He A), rtTallipiha, sijoitus: 1/20 & 3/18
Koulukisat 18.2.03 (Lk. He A), Whitewoodin Ratsutila, sijoitus: 25/50
Estekisat 19.2.03 (Lk. 70-90cm), YT Kahvipapu, sijoitus: 1/16
Koulukisat 26.2.03 (Lk. He A), Kuunpölyn NF-talli, sijoitus: 8/27
Estekisat 1.3.02 (Lk. 110cm), Kuujärven Kartano, sijoitus: 3/35
Koulukisat 5.3.03 (Lk. Kür He A), De Zolt, sijoitus: 20/35
Estekisat 13.4.03 (Lk. 100-110cm), Virtuaalitalli Mesimarja, sijoitus: 2/20

~

Jälkeläiset:

s. ?.?.2002 t. Dream´s Princess (e: Dream´s Isabella)
s. ?.?.2002 T. DH Windstar (e: Windy)
s. 23.9.2002 o.
Frühling´s Fjoker (e:  Laakson Watcher)
s. 26.10.2002 t.
TM´s Litle Princes kuollut (e: Queen´s Princes)
s. 24.12.2002 t. Pihlajamäen Lumikukka (e:
Tallhem Godis)
s. 8.1.2003 t.
Sinisen Tarragona (e: Laakson Tarantella)
s. ?.?.2003 t. R.P.Barraguda kuollut (e: Baby Annabell)
s. 30.11.2003 t.
Conrflower´s Brazier (e: Bianka)

Astunut 2.6.2004 Biankan

~

Kuvia:

(Klikkaa kuvaa, niin näet se luonnollisessa koossaan.)
© The Fjord Horse National Stud Book Association Of Great Britain

~

Tekijänoikeudet tällä sivulla:
Kuva © The Fjord Horse National Stud Book Association Of Great Britain
Tausta ja teksti © Minna O. || Materiaali ei ole vapaata kopioitavaksi. Noudatathan tekijänoikeuslakia.