Samppa Samuel Uimonen (19.4.1927-18.5.2001)

 Samppa Uimonen syntyi Sortavalan maalaiskunnan Laatokan saarella Tulolan saaressa jossa hän myös aloitti kohti soittouraansa. Innostuksen lähteenä, esikuvana, opettajana sekä Samppan kanteleen rakentajana oli  kanteletaiteilija Antti Naukkarinen.  Samppa oli evakkona Haapavedellä kahteen otteeseen jolloin hän sai osallistua Ilona Porman ryhmään ehdolla että hän kääntää kanteleen toisinpäin.  Ilona Porma silloin lahjoitti Samppalle Kilpisen tekemä kannel.

   Samppa kävi Paukkulan Nuoriso-opistoa Mikkelissä.  Myöhemmin hän opetteli nuotteja ja kenraalibassoa sekä lauloi kuorossa Kajaanin seminaarissa josta hän valmistui kansakoulun opettajaksi.  Hän toimii humanistisen aineiden opettajana sekä Haapaveden Opistossa että Niittylahden Opistossa.

   Myöhemmin Samppa uskalsi kääntää kanteleen ja soittaa jälleen kapealta puolelta, Martti Pokelan kannustamana.   Samppa kehittikin ihan oma soittotyylinsä.  Hän säesti mm. Heimo Haittoa, Veikko Tyrväistä ja Matti Tuloiselaa.  Samppa teki kanteleen ja Kalevalan tunnetuksi maailmalla mm Venäjällä, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa.  Suomi-Amerikka Yhdistyksen kutsusta hän konsertoi historiallisesti mm Waldorf Astoriassa Heikinheimon ja Tavaststjernan kanssa vuonna 1978 ja uudestaan Amerikan kiertueella vuonna 1984 Suomi-Seuran kutsusta.  Samppa perusti Kalevala-Forumin joka sijaitsee Kiteellä.  Viimeisinä vuosinaan Samppa teki vielä kiertueen Amerikan länsirannikolla sekä työskenteli perustaakseen kaipaamansa Kalevala-Instituutti.   Samppan omasta soittotyylistä johtuen häntä ei pidetty minkään suuren tyylisuunnan tai -alueen edustajana mutta ilman häntä olisi moni soittaja jäänyt ilman innostuksen lähdettä ja opettajaa.  Samppa Uimosen tyyli soittaa ja erityisesti improvisoida rikastutti koko Suomen kanteleperinnettä. Kantele jää soimaan hänen äänitteillä ja myös Uimosen suvussa.  Kanteleliiton perustajajäsen ja kunniajäsen Samppa Uimonen kuoli Kiteellä 18.5.2001 pitkän sairastumisen jälkeen.    

(kirjoitus perustuu Jane Ilmolan Haapaveden Myllyojalla käytyihin haastatteluihin Samppan ja veljensä Veikon kanssa viimeisen viiden elinvuoden ajalta)