Jarmon Webbisaitti         Päivitetty viimeksi  16.11.2013

 

  Etusivu

  Tietoja

  Taitoja

  Kuvia

  Blogi

  Linkkejä

 

Makkaran valmistus    Uusia kuvia makkaranvalmistuksesta

 

Makkaran valmistaminen kotikonstein ei ole niin vaikeaa kuin äkkiseltään luulisi. Raaka-aineitten lisäksi tarvitaan ainoastaan makkarantäyttösuppilolla varustettu lihamylly. Kaikkiin keittiöyleiskoneisiin on saatavana lihamylly, johon yleensä kuuluu makkarantäyttösuppilo. Raaka-aineet saa kaupasta, jos kaikkea ei ole omasta takaa. Kuoreksi sopivaa puhdistettua sian ohutsuolta saa kauppoihin ainakin tilaamalla. Makkarassa sopii käytettäväksi mikä tahansa liha (vaikka jänis), mutta osaksi täytyy aina olla rasvaista sianlihaa tai silavaa. Silavalla tarkoitetaan hyvin ruokitun sian selässä ja kyljissä olevaa nahanalaista rasvakerrostumaa. Silavan laatukin voi vaihdella riippuen ruokinnasta. Nopeasti punaista lihaa kasvattavilla tehdasrehuilla ei yleensä päästä hyvään silavan laatuun. Eri resepteissä esiintyy sitten hyvin monenlaisia ruoka-aineita ja mausteita. Seuraavana yksi soveltamani resepti jota voi syyllä kutsua voimamakkaraksi.

Voimamakkara

800 g naudanlihaa

800g sianlihaa (paksusilavaista)

2-3 dl lihalientä

3 dl kokonaisia ohraryynejä

100-200 g voita

2-5 tl suolaa

2 kookasta sipulia

Mausteiksi:

valkosipulisuolaa

yrttisuolaa

inkivääriä

valkopippuria

cayennepippuria

sitruunapippuria

Toimi näin:

Jauha lihat isoon kulhoon, lihamyllyllä pariin kertaan. Säilytä lihamassaa kylmässä niin sitä on helpompi käsitellä täyttövaiheessa. Hienonna sipulit, ja ruskista ne paistinpannulla johon on lisätty tenkale voita. Kun sipulit ovat ruskistuneet, lisää ohraryynit ja imeytä loput voit niihin. Kun sipulimuhennos ryyneineen on valmis, anna sen jäähtyä ja lisää se sitten lihamassaan. Seuraavaksi lisää varovasti osa mausteista massaan ja paista pannulla pieni koekakku niin voit arvioida makua. Lisää sitten vielä mausteita tarpeen mukaan.

Sitten on aika alkaa täyttämään. Säilytä suolta kylmässä vedessä siihenasti kunnes tarvitset sitä. Asenna suppilo myllyyn ja sylttää suolta, joka on läpikuultavaa ohutta kalvoa, 2-3 metriä suppilon päälle. Sido sitten puuvillalangalla kuoren pää kiinni ja pyöritä myllyä niin massa tunkee kuoreen joka purkautuu automaattisesti suppilon päältä työn edistyessä. Voit käsin kuitenkin säädellä täyttönopeutta jotta kuori ei tulisi liian täyteen. Makkaroita kypsennettäessä massa nimittäin paisuu, ja kuori halkeaa jos se on liian pinkeäksi täytetty. Makkaranpötky jaotellaan sitten sopivan pituisiksi makkaroiksi puristelemalla kuoreen tyhjä kohta ja pyörittämällä ympäri muutaman kerran. Ohut kalvomainen suoli tarttuu kierrettäessä kiinni joten oma kokemukseni on että langalla sitominen on tarpeetonta.

Valmiit makkarat kypsennetään keittämällä tai paistamalla. Makkarat voi myös pakastaa ja kypsentää myöhemmin. Ennen kypsentämistä makkarat pistellään hammastikulla ettei ne halkeaisi. Keittämällä kypsennettäessä veden ei saa antaa kiehua vaan ainoastaan poreilla. Paistaa voi myös pannulla, tai pannulla ruskistamisen jälkeen 175-200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Uunissa paistettaessa makkaroista valuu erinomaista paistinnestettä joka kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa.

Turun Mestaripalvin makkarareseptejä: http://www.mestaripalvi.fi/reseptit/makkarareseptit.html

Lisää ohjeita: www.smetana.fi/2010/makkara-resepti/

PS. Olen myös syönyt makkaraa, joka on tehty 100% naudanlihasta, ja se oli erinomaista ja sopi hyvin grillattavaksi. Se oli teollisen pienvalmistajan tekemää, raaka-aineena luomu hereford-lihakarjan liha, ei siis varsinaisesti kotitekoista makkaraa. Mutta reseptejä on siis valtavasti ja kokeillen voi löytää uusia valmistustapoja. Tämä osoitti vain sen, ettei sianlihaa välttämättä tarvita.
Luomu Hereford-tila: http://www.roinilan-hereford.net/

Linkit: Finfood lihatiedotus

Makkarareseptejä