Luontaishoitola Solaren  ja Katjan kotisivut

   Butterfly DividerButterfly   

Koti
Hinnasto
Meditaatio illat
Kurssit
Nettikauppa
Katja + periaatteet
Auttajalista
Yritykset/ Ryhmät
MESSUT
Hiljentymishuone
Suolahuone
Infrapunasauna
Hierova tuoli
Energiahoito
Energiameridiaanihieronta
Shiatsu
Vyöhyketerapia
Intial.päähieronta
Aromaterapia
Shinkei-Terapia
Kukkaterapia
Homeopatia
Värit ja Chakrat
Ravintoterapia
Hiiva ja Suolisto
Linkit yht.tiedot
Opiskelut

    Flowers

Hiiva ja Suolisto

Mitä voit tehdä jos ruoansulatuksesi temppuilee ja sinulla on erilaisia vatsaan liittyviä sairauksia!? Lue tarkkaan seuraava teksti vaikka saattaakin vaikuttaa tylsältä luettavalta!

Hyvä tiedonlähde on: Paula Heinosen kirja Suoliston merkitys terveydelle!!

Suoliston normaali bakteerikasvusto muodostaa monimutkaisen ekosysteemin, jossa on sekä happea tarvitsevia mikro-organismeja että ilman happea eläviä bakteereja. Suolistossa on enemmän bakteereja kuin soluja koko ihmiskehossa ja bakteeriflooran aineenvaihdunta on erittäin monipuolista.
Suoliston mikrobikasvusto saattaa pysyä samanlaisena pitkiäkin aikoja, mutta siihen vaikuttavat ravinto, antibioottien käyttö ja yleinen terveyden tila. Tietyssä mielessä suoliston mikrobikasvustoa voidaan tarkastella yhtenä kehon "elimenä", koska mikrobit vaikuttavat monella tapaa kehon fysiologisiin tapahtumiin.

HYVÄT JA PAHAT BAKTEERIT
Sopivat määrät laktobasilleja, bifidobakteereita ja E. colia (kolibakteeri) ovat tärkeitä paksunsuolen hyvinvoinnille. Erityisesti laktobasillien ja bifidobakteereiden on todettu estävän suoliston pahanlaatuisten mikrobien (patogeenien) kasvua ja syöpää aiheuttavien aineiden (karsinogeenien) syntymistä. Normaali suolistofloora säätelee suoliston pH:ta ja vähentää kolesterolia sekä valmistaa eräitä vitamiineja ja entsyymejä.
Terveessä suolistossa tavataan noin 400 lajia bakteereja. Jopa neljännes terveen suoliston bakteereista on bifidobakteereja. Antibiootit, hyödyllisten bakteerien väheneminen ja krooniset ruuansulatushäiriöt altistavat suolistoa patogeeneille ja karsinogeenisten aineiden muodostumiselle. E. coli:lla ei ole samanlaisia hyödyllisiä ominaisuuksia kuin laktobasilleilla ja bifidobakteereilla, tutkimukset kuitenkin osoittavat, että terve suolisto vaatii tietyn määrän myös näitä bakteereja
Suoliston bakteerikasvustosta löytyy usein myös potentiaalisia patogeeneja. Käytämme termiä "potentiaalinen patogeeni", koska eräät ihmiset saattavat kantaa suolistossaan patogeeneja ja olla silti terveitä, kun taas toiset saavat samoista bakteereista ruuansulatushäiriöitä. Vaikka eräät bakteerit eivät välttämättä aiheuta akuutteja suolistohäiriöitä ne kuitenkin saattavat myötävaikuttaa kroonisten sairauksien syntyyn. Tällaisia bakteereita ovat mm. Klebsiella, Proteus, Pseudomonas ja Citrobacter. Nämä mikrobit saattavat olla osatekijöinä erilaisten sairauksien synnyssä kuten sokeritauti, aivokalvon-tulehdus, eräät kilpirauhassairaudet, haavainen paksunsuolen tulehdus, niveltulehdukset ja selkärankareuma Eräät potentiaalisesti haitalliset bakteerit saattavat aiheuttaa ravinteiden imeytymishäiriöitä ja lisätä suoliston läpäisevyyttä suurille molekyyleille. Useat tutkijat väittävät, että tämä myötävaikuttaa ruoka- ja kemikaaliyliherkkyyksien syntyyn.

SUOLISTON DYSBIOOSI
Dysbioosilla tarkoitetaan muuntunutta suoliston bakteeritasapainoa, joka voi altistaa sairauksille. Dysbioosissa heikosti patogeeniset bakteerit, hiiva, tai alkueläinparasiitit voivat aiheuttaa sairauksia häiritsemällä ravinteiden saantia tai immuniteettia. Ajatus, että suoliston bakteerikasvustolla on tärkeä merkitys ihmisen terveydelle, on saanut vahvistusta ja erityisesti antibioottien laajan käytön on havaittu häiritsevän suoliston normaalia bakteerikantaa. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että suoliston dysbioosi saattaa aiheuttaa B12-vitamiinin puutosta, rasvaripulia, ärtyneen paksunsuolen oireyhtymää, suolistotulehduksia, autoimmuuniniveltauteja, paksunsuolen syöpää ja rintasyöpää, psoriasista, atooppista ihottumaa, aknea ja kroonista väsymystä.

SUOLISTOHIIVA
Viime vuosina on tutkittu paljon paksunsuolen hiivainfektioita ja niiden mahdollista yhteyttä kroonisiin sairauksiin. Monet tutkijat arvelevat, että suoliston Candida albicans -hiivan liikakasvu ja sen sisältämät myrkyt liittyvät allergioihin, migreeniin, ärtyneen paksusuolen oireyhtymään, astmaan, depressioon, kuukautishäiriöihin, emätintulehduksiin ja krooniseen väsymykseen. Nykyisin hiiva luokitellaan "heikkoihin patogeenisiin mikrobeihin" kuuluvaksi.
Vaikka normaalissa suolistofloorassa voi olla pieniä määriä hiivaa, antibioottilääkityksestä, kortisonista, e-pillereistä ja ravinnon liian suuresta hiilihydraattipitoisuudesta johtuen hiivan määrä voi lisääntyä epänormaalin suureksi. Suoliston hiiva voidaan määrittää suoraan mikroskooppisella tutkimuksella tai epäsuorasti viljelemällä. Lisäksi verestä voidaan määrittää ELISA-menetelmällä Candidan vasta-aineet.

Liiallisen hiivan aiheuttamia ongelmia:

Suolistooireet:

Yleensä ruoansulatuksen suhteen on ongelmia ravinnon imeytymisen kanssa. Maha toimii joko liian hyvin tai ummetusta esiintyy. Jopa vuorotellen.. Tuolloin pääsee suolistoon kertymään kuonaa joka sitten mahdollisesti voi aiheuttaa oireita muuallekin elimistöön, ilmavaivoja,  turvotusta, muita vatsa & suolisto ongelmia, kutina ja kosteus peräaukossa, ruoka-aine allergioita...

Sukuelimet:

Pms-oireita, Toistuvia alapään hiivatulehduksia, vähentynyttä seksuaalista halukkuutta, eturauhasongelmia, kutinaa

Virtsatiet:

Toistuvia virtsatieongelmia, kirvely

Suu:

Sammasta, kurkkukipua, pahanhajuinen hengitys, rikkinäiset suupielet,

Hengitystiet:

Jatkuva nuha, Toistuvia hengitystie ja poskiontelotulehduksia,

Iho:

Iholla voi olla kutinaa ja hilseilyä, jaloissa voi olla syyliä/ sientä.

Jaksaminen ja mieliala:

Voimakas väsymys, aloitekyvyttömyys, suuret mielialanvaihtelut, Jatkuva alakulo, Ärtyneisyys, Uniongelmat..."aivosumu"

Muita oireita:

Makeanhimo, Herkistyminen ruoka-aineille, hajuille ja kemikaaleille, maksa ja haima ongelmat, Oireiden paheneminen kosteissa tiloissa tai kostealla säällä, Alentunut alkoholin sietokyky.

Näitä oireita mitä useampia on niin on syytä epäillä hiivan liikakasvua... :)

Siis suolistohiivalle kyytiä!

Nyt loppui väsymys ja saamattomuus! Ja kamala makeanhimo! Nyt otin itseäni niskasta kiinni kertaheitolla ja pistän terveyteni etusijalle! ( Mainittakoon että alkoi olla ruoka-aine yliherkkyyksiä maitotuotteiden suhteen ja myös iho-oireita tuli ) Jospa pääsisin samalla  tästä saamattomuudestakin eroon niin ois kiva... :)

Olen itse noudattanut hiivatonta, sokeritonta, maidotonta ( paitsi hapanmaitotuotteet ), vehnäjauhotonta yms..ruokavaliota nyt on kolmas viikko meneillään. Minä saan syödä periaatteessa vaikka mitä muuta mutta noita en...

Olo on piristynyt ja jaksaa enemmän jo nyt! Jaksoin nämäkin sivut kirjoittaa uusiksi... :) Yleensä kuurilla ollessaan huomaa noin 2-4 viikossa eron. Aivan fanaattiseksi tarkkailijaksi en ruvennut mutta melkein... Perunaa en jättänyt pois.  Ja aion kiusata itseäni vielä n 1½kk. Ei ole enää edes vaikeaa kun "totaalikieltäydyin" makeasta kaikissa muodoissa jos herkkua tekee mieli otan banaanin!

Ruokavalioni koostui jakson aikana lähinnä tonnikalasta, kanasta, kananmunista, raejuustosta, ruisleivästä ( Katri Antell Jälkiuunisiivut ), Ryvitasta, ( päällä voita tai Dellaa ) vihanneksista, energiapirtelöistä ( katso ohje ravintoterapia kohdasta ), banaaneista, marjoista jne.. ( sitrus hedelmät pois koska hedelmä sokeria ) Kahvin vaihdoin vihreään teehen... Silloin tällöin juon kuitenkin kahviakin! ( Verenpaine on niin alhaalla nyt että oksat pois... ) Eli tämä siis laskee näköjään myös paineita...

Maidon asemasta laitan soijamaitoa tai kauramaitoa.

Lisäpontta kuiduista, nopeuttajista ja hiivan tappajista:

Ruokavaliomuutosten myötä otan kolmesti päivässä ruokalusikallisen psylliumkuitua... ( joko veteen sekoitettuna tai pirtelöön ) Puhdistaa suolistoa vieden haitallisia aineita pois nopeammin.

Hiivankasvuston ja haitallisten bakteerien "tappajana" Colon Clear:in Citricidal 1-2 krt päivässä. ( Niin pahaa on että jos ei sillä kuole niin jo on kumma! )

Suoliston bakteerikantaa tasapainottamaan ostin Colon Clear:in Probiootteja ( maitohappobakteereita ) mistä löytyy myös tärkeä lactobasillus casei hiivaa tuhoamaan ja jne...

Vitamiinilisiä kuurin aikana otan näin aamulla 30ml Aloe vera mehua, illalla Twinlabin Kalsium/magn/ d-vit, Päivällä Twinlabin Stressi-B 1 kapseli. Vaihtoehtoisesti voin ottaa 30ml Mivi Total:ia. ( Aloen sanotaan toimivan hiivaa tuhoavasti myös niin siksi sitä )

Vinkkejä:

Jos tai yleensä hiivaa esiintyy myös alapäässä tähän luonnon konsteja on Tea-Tree istumakylvyt tai Citricidal istumakylvyt.  Homeopaattisista Pulsatilla voi auttaa 3 raetta kahdesti päivässä. Jos hiivatulehdus pääsee pahaksi. Avun olen löytänyt Hepar Sulfur D-12 homeopaattisesta aineesta...

Tea-tree tippoja voit laittaa kuusi ensin sekoitettuna Molkosaniin tai nestemäiseen saippuaan. Ettei öljy jää pinnalle kellumaan.

Ota istumakylpyjä viikon ajan pari kertaa päivässä.

Ruokavinkkejä:

Vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii hyvin koska tekee kehon ph:n emäksiseksi ja emäksisessä kehossa ei elä tulehdus! Kokeile pari viikkoa niin tiedät olosi!

Energiapirtelö aamuisin tai välipalana ( katso ohje ravintoterapia kohdasta )

Veteen keitettyä puuroa voi myös syödä marjojen kera aamuisin tai iltaisin.

Salaatti: Kreikkalainen salaatti ilman oliiveja... ( vuohenjuustoa saa syödä! ) Eli Lehtisalaattia, paprikaa, tomaattia, kurkkua ja fetajuustoa.

Raasteet: porkkana/ kaali tai lantturaaste

Pääruokia:

Kiusaukset, Kasvis, Kinkku, Kana tai Tonnikala! Munamaitoon tehtynä ( maitona se soijamaito ) Tulee ihan yhtä herkullinen! Eli n puoli kiloa perunasuikaleita uunivuokaan, 200-300gr kasviksia suikaleena ja mahd tonnikala tai kana tai kinkku. Valkosipulia mausteeksi 2-3 kynttä, luonnollinen hiivan tuhoaja! Yrttisuolaa ja pippureita mausteeksi.175 c ja tunti.

Kasviskanawokki pannulla: Marinoimattomia fileesuikaleita paketti, pussi pakastevihanneksia, sipulia, tomaattia kuutioina ( lisää mahd. valkosipuli ja tomaatti vasta lopussa ). Paistamiseen rypsiöljyä. Mausteeksi currya ja yrttisuolaa yms...

Kasvisraejuustomunakas: 3 munaa ja puoli dl vettä sekoita sekaisin, lisää pippurit ja yrttisuola, pannulle rkl rypsiöljyä, paista munakas melkein loppuun asti, lisää lopussa vasta raejuustoa ja kasviksia ( esim paprikaa, sipulia yms ) 

Aurinkokeitto : Kuori n puoli kattilallista perunoita ja porkkanoita.. lisää loppuvaiheessa 2 sipulia. keitä ne pehmeäksi vedessä. Kaada keitinvesi pois osaksi jätä puolet. Soseuta kattilallinen mixerillä. Lisää joukkoon kermaa tilkkanen ja loput keitinvedestä. Että tulee sosekeittomainen... Maustaa voit vielä voisilmällä! Ja yrttisuolalla!

Jauhelihakasvisriisipannu Laita kokojyväriisisuurimot keittymään puoleksi tunniksi. n 2 ½ dl. Ruskista pannulla 400grammaa jauhelihaa. Lisää riisi isolle pannulle tai jos ei iso pannu lisää jauheliha kattilaan. Ruskistamisvaiheessa voit lisätä sipulia ja valkosipulia joukkoon. Muita mausteita laitoin Grillimaustetta ja Aromisuolaa ( ryytihyppysen ) Lisää joukkoon pilkottuja kasviksia, tomaattia, paprikaa tms pakastevihanneksia. Anna hautua vähän aikaa 5-10min ja laita tarjolle sitten kun vesi on kiehunut riiseistä pois..

Jatkan tätä listaa vielä myöhemmin... :)