Etusivu
Sisustustekstiilit
Vaatetuskankaat
Kansallispuvut
Linkit ja lähteet     

Suomalaisen kudotun tekstiilin juuret

 

Haluatko tietoa miten suomalainen kudottu tekstiili on saanut nykyisen ilmeensä?


Nykypäivän tekstiilien avulla pääset tutustumaan, miten paljon tekstiilit voivat kertoa historiaansa. Tekstiilien värit, muotoaiheet, pinnat, sidokset ja tekniikat ovat kehittyneet oman kulttuurinsa kautta koko ajan. Nykypäivän tekstiileistä voit löytää yhteyksiä menneeseen aikaan. 


Historian juurilta löytyvät asiat ovat käyttökelpoisia nykypäivän tekstiilien suunnittelussa. Vaatetus- ja sisustustekstiilien suunnittelussa voidaan käyttää mm. perinteisiä tekniikoita, värimaailmaa, materiaaleja ja muotoaiheita yhdistettynä nykyajan ympäristöön, käyttötarkoituksiin ja tarpeisiin. 


Sukupolvesta toiseen säilyneitä tekstiilin valmistustapoja käytetään edelleen, vaikka esim. tietokonekangaspuut ovatkin nykyaikaa.


Luonto on antanut materiaalit ennen niin kuin nykyisinkin. Raaka-aineiden saanti ja ilmasto ovat määränneet kuitenkin ennen sen, mistä tekstiilejä on valmistettu. Pellava, puuvilla ja hamppu ovat olleet viljeltyjä kuitukasveja. Eläinkunnasta saatava villa on merkittävä materiaali kudotuissa tekstiileissä edelleenkin. 

 

 

 

 

Käsityötä on se mikä suoritetaan käsin tai käsikäyttöisin työkaluin.

 

Päivitetty 18.01.2002
© Sanna Merikanto, tekstiilisuunnittelija. samerika@mail.student.oulu.fi
© Sirpa Ulvi, vaatetusalan ammattiopettaja. sulvi@mail.student.oulu.fi