Etusivu
Ylöspäin
Kuvia matoista     

Matot

Miksi matot laitettiin lattialle?

Mattoja on käytetty vasta runsaat sata vuotta. Juhlapäivien kunniaksi lattialle levitettiin vuodenaikojen mukaisesti luonnosta saatavia materiaaleja. Talvisaikaan kuusen tai katajan oksia sekä jouluna olkia. Hiekka imi hyvin kosteutta ja siihen voitiin piirtää myös kuvioita. Säätyläispiireissä mattoja oli käytössä jo aiemmin kuin tavallisella kansalla. Pohjoismaissa mattojen käyttö yleistyi 1920-luvuilta alkaen. (Hallgren & Olsson, 1989, s.9.) 

 

Ekologinen näkökulma

Ennen voitiin lukea perheen historiaa räsymattojen raidoista. Räsymattoihin käytettiin esimerkiksi pienokaisen kesämekko ja vaarin flanellipaita. Nykyään ne päätyvät useimmin kierrätyskeskukseen. Mattojen materiaalit, kuviot ja raidat  kertovat ostopaikasta ja tuontimaasta. Matoista voidaan nähdä myös asukkaan elämäntapa ja asumismuoto. (Hänninen & Mikkola, 1998, s.7.)   

Mattojen valinnalla voidaan vaikuttaa elinympäristöömme. Materiaalien valinnalla  jo suunnittelu ja valmistusvaiheessa  pystytään vaikuttamaan tuotteen koko elinkaareen. Käyttötarkoitus kuitenkin ratkaisee materiaalien ja tekniikan lopullisen valinnan. 

 

Esteettisyys 

Matot voidaan valmistaa hyvin monella eri tavalla: kutomalla, ompelemalla, virkkaamalla, punomalla, palmikoimalla tai käsin solmimalla (Hänninen & Mikkola, 1998, s.9). Tekniikka on yksi esteettisyyden osa-alue. Kuviot, materiaalit ja värit vaikuttavat myös tuotteen esteettisyyteen sekä samalla koko kodin sisustukseen. Nykyään matot ovat tärkeä osa sisustusta. Kuvioinnit ja värit seuraavat oman aikansa muotivirtauksia. Perinne muuntautuu kulttuurimme mukana, mutta tietyt asiat pysyvät kuitenkin arvossaan kuten perinteiset räsymatot. 

 

 

 

 

Ekologinen = Ihmisen ja luonnon välinen toiminta tai  luonnonarvoja kunnioittava ajattelutapa, jolla vaikutetaan elinympäristöömme.

Esteettinen = Tuotteeseen tai tilaan liittyvä kauneusarvo. Sopusuhtainen ympäristönsä kanssa. Mielihyvää tuottava.