Nojapyörä geokätköilyynUusi harrastus, geokätköily, on vetänyt pyöräretket aiempaa useammin sorateille ja korostanut tarvetta kuljettaa varusteita mukana. Tällaiseen käyttöön minulla ei juuri nyt oikein pyörää ole. Highracerista puuttuu jousitus, kuljetuskapasiteettia ja ajoasentokin on vähän liian "agressiivinen". CLWB onkin päätynyt alle useimmille reissuille, mutta siihenkään ei saa oikein riittävästi tavaraa mukaan. Lisäksi asfalttisilla siirtymätaipaleilla voisi olla nopeampikin.
Näillä lähtökohdilla olen päässäni suunnitellut takajousitettua 26/26" rengastuksella olevaa CLWB:tä. Takapää hyvin paljon samanlainen kuin tässä Sinner Demon 20/26:ssa:Etupää taas kuten omassa CLWB:ni, mutta 26" renkaalla ja haarukalla. 155mm kammet joiden välissä eturengas kääntyy, ketjuvaihde ja levyjarrut. Tarkoitus olisi saada projekti tässä syksyn aikana aluilleen. Punnitsen ja arvioin osien painoja sitä mukaa kun niitä saan koottua, taulukko päivittyy siis läpi projektin. Arviot merkitty A:lla

Runko 50x50x1,5 + keskiö muhvi ja emäputki 2581g
Takahaarukka jossa laakeripesä laakereineen1586g
Etuhaarukka jarrukorvakoineen 1000g
Iskunvaimenuselementti 250g
Stemmi ja tanko1500g A
Penkki ja tarakka4200g
Kammet, ketjurattaat ja muovi polkimetrattaat1520g
Kasettikeskiö338g
Ketjut 2,5x300g750g
Takakiekko jossa 8-lehtinen pakka ja 160mm jarrulevy1771g
Etukiekko ja 160mm jarrulevy1235g
Jarrusatulat 2kpl558g
Kumit 2kpl1320g
Takavaihtaja329g
Vivut 2kpl382g
Yhteensä19300g


24.8.2012 Ensimmäiset tunnit autotallissa ja sain takahaarukan laakeripesineen valmiiksi:Haarukkaputket ovat 30x15x1,5 putkea. Laakerit 12mm reiällä.
Punnitsin myös osia ja aloin keräämään niistä taulukkoa sivun alkuun. Takahaarukka punnittu yo. kuvan mukaisessa varustuksessa.

27.8.2012 Tänään pitäisi saada haarukat kiinni pyörään. Aloitin takaa tekemällä joustoelementille paikan runkoputken päähän. Sitten tein laakeripesälle kolon oikeaan kohtaan ja puristin runkoputken kahden 60x60x2 jigiputken väliin:Tuossa oli hyvä laittaa haarukka keskelle ja millilleen suoraan. Sitten vain sen verran heppiin että haarukan kesti purkaa irti laakeripesästä ja pesän kiinni hitsaus. Kotisivujen päivitys ja ruokatauko, menen kohta jatkaan ;)

Joutui ensimmäisenä vanteen oikomis hommiin, mutta onneksi sain suoraksi. Sitten puristin vanteet jigiputkien väliin ja kiinnitin rungon osat niihin. Etuhaarukassa luonnollisesti emäputki laakereineen kiinni ja takavaneteeseen koko loppurunko:Kuva vähän huono kun alkoi aurinko paistaan. Toisen jigiputken päässä T-putki jotta rakennelma pysyy pystyssä.
Tässä nyt näkisi jos rungossa on oikomistarvetta, onneksi ei ollut ja pystyin hitsaamaan keulan kuvan mukaiseen asentoon kiinni. Keulakulmaksi tavoittelen n.60astetta, johtaa suureen jättöön vakiohaarukalla ja pitäisi keskittää ohjausta jo hitaassa vauhdissa. Noin loiva kulma siksi ettei tankoon tulisi kovin kohtuuton heiluriliike ohjatessa.
Alustavien mittailujen mukaan taitaa tulla itselle mieluinen pyörä. Kammet n.70cm maasta ja penkki 60cm, akseliväli 165-170cm. Seuraavaksi pitääkin irroitella jostakin romusta keskiömuhvi ja alkaa suunnittelemaan sen kiinnitystä. Pitää yrittää tehdä niin ettei hammasratas ota renkaaseen eikä lokasuojaan käännettäessä. Kammet saa osua, niin harvoin tarvii tiukassa käännöksessä polkea. Jää toiseen päivään...

28.8.2012 Unohdinkin kertoa että vihdoin löysin paikallisen romuliikkeen kymmenien tonnien huonekaluputkivalikoimasta YHDEN 6m salon 38x2 putkea. Tuossa on loppu iäksi emäputkimateriaalia. Tuohon 34mm reikään kun käy 1 1/8" haarukat suoraan ja osassa romuista näyttää oikeanlaisilla laakereilla laitettuna olevan myös 1" keuloja samassa emäputkessa.
Mutta asiaan. Oli niin työläs keskiön irroitus ettei ikinä, hommaa ei helpottanut yhtään että tässä halpismaasturissa keskiö oli kiinnitetty väärinpäin. Oikean puolen kierteet oli vasemmalla ja päinvastoin. Väärinpäin se piti tähänkin laittaa että sai siistimmän puolen ylöspäin ja osittain kierteiden kohdalle tulevat vesireiät alaspäin.
Tässä kuvassa sovitan keskiötä paikoilleen:Kun kiinnittää kammet keskiöön noin ja sopivasti pyörätangon runkoon niin voi rauhassa haeskella paikan missä ne ovat joka suuntaan suorassa. Ainakin niin suorassa ettei silmällä erota vinoutta.
Nojapyöräfoorumilla toinen pitkistä pyöristä kokemuksia hankkinut neuvoi taivuttamaan haarukkaa enempi mutkalle jotta jätön saisi pienemmäksi. Ihan oikea neuvo, mutten raaski tätä haarukkaa väännellä ja haluan aluksi kokeilla ajamista ylisuurella jätöllä.
Alunperin ajattelin että puran pyörän irti tässä vaiheessa, hitsaan, viimeistelen ja maalaan. Mutta koska tuo rakennelma tuntuu niin tukevalta niin taidan aloittaa penkin tekemistä ja kaikenmaailman nippeleiden kiinnittämistä jo nyt.

Tuollainen on ensimmäinen penkin runko:En hoksannut punnita, mutta tuota selkänojassa olevaa 30x15x1,5 putkea on 1,2m ja se painaa 1kg/m. Tuskin pääsee kokonaispainossa tuohon taulukon 3kg:oon, kun pitäisi vielä tehdä "tarakka" skootterin takaboksille.
Istumaosan ja selkänojan välinen kulma 70astetta, kun runkoputki nousee n.10asteen kulmassa on nojakulma pystyimmillään 60astetta. Koko penkkiä voi kallistaa reilu 10asetta kiinnikkeissään, joten loivimmillaan nojakulman saa alle 50asteen kulmaan. Tässä kohti hajosi ruuvipenkki, eli tulee tauko...

29.8.2012 Pohdin tarkemmin tuota selkänojan kulmaa jat totesin ettei tätä pyörää pysty koskaan ajamaan 60asteen nojakulmalla, koska silloin lonkkakulma olisi vain 110astetta. Siispä käänsin penkin istuinosan ja selkänojan välisen kulman 60asteeseen jolloin pystyin istumakulma on 50astetta ja tällöin lonkkakulma 120astetta.
Jotakin pystyy ilman ruuvipenkkiäkin tekeen, katselin vanhoista rungonromuista osia stemmiksi ja tälläilin tangon paikan kohdilleen:Penkki on tuossa nyt siinä kohdin jossa se minulla olisi 175mm kammilla. Tarkoitus laittaa 155 kammet, eli menee vähän taemmas. Pullotunkki kampien päällä on pitämässä ketjua kireällä.
Täytyy sanoa että näyttää ja päällä istuessa myös tuntuu "pirun hyvältä" :) Nyt pitää tehdä tilaus uusista kumeista, takapakasta ja jarrupaloista. Taidan laittaa tähän Conttinental Sport Contact 42-559 kumit.

30.8.2012 Takaboksi tuli ja heti vaakalle. 2,5kg. Jätän sen tuosta taulukosta kuitenkin pois kun on irroitettava "lisävaruste". Kiinnitysraudan sille tein selkänojaan:Koska boksi aukeaa kuin Pacman:n suu niin sitä pitää voida vetää taaksepäin tai avautuva kansi ottaa selkänojaan kiinni. Korkeus ja asento on sellainen ettei missään tilanteessa ota renkaaseen tai kallistu taaksepäin, säätipä jousituksen tai penkin nojakulman mihin mahdolliseen asentoon tahansa. Yhdet tukiraudat hitsasin kuvan oton jälkeen vaikka varmasti olisi kestänyt noinkin. "tarakkaputket" 20x10x1 putkea, tukien kans 1,5metriä=700-800g lisää penkin painoon. Boksin kansi jää nippa nappa hartioiden tason alapuolelle, ainakin päällä istuessa arvioiden.

4.9.2012 Muutamana päivänä "viimmeistellyt" ja maalaillut osia, alkas niiltä osin olla stemmiä lukuunottamatta valmista. Sen teen kun saan penkin ja kammet runkoon lopullisesti kiinni. Kumi ja kulutusosa paketti tuli tänään ja punoin Sport Contactit vanteilleen. Hyvin paljon samanlaiset kumit kuin kojakit. Painoa luvatut 500g/kpl, eli sama kuin kojakeilla vaikka niille ilmoitetaan 400g. Vanteelle meni helposti. Ovat vain muutaman millin paksummat kuin kojakit vaikka nimellis mitat 35 vs 42mm.
Penkki/tarakka yhdistelmän metalliosien paino 2500g, eli sen paino penkkilevyineen ja verhoiluineen tulee menemään tuosta taulukon 3000g:stä yli.

6.9.2012 Tänään pääsi pyörän kasaus hommiin. Ensin tein penkin valmiiksi ja sen paino pompsahti 4200grammaan. Vähän liiankin jämerää vaneria tuli laitettua, mutta kun sitä oli sopivasti joutilaana. Kammet punnitsin muovipolkimien kans. Nippa nappa mahtuvat pyörimään, ihan milleistä kiinni etteivät ota etuhaarukkaan kiinni. Stemmi maalauksessa, se pitää vielä punnita. Näyttää että tässä vaiheessa ollaan vielä alle 20kilon. Ihan ok paino omavalmisteiselle ja jousitetulle isopyöränojakille.

Sain kasattua "ajokuntoon ja kävin kokeileen. Vaikuttaa oikeenkin hyvältä. Jousitus antaa mukavan "tussu kumi"-fiiliksen mutta silti pyörä rullaa ja rullaa ja rullaa... Kuvankin näppäsin:Missään nimessä ei ollut tarkoitus paluupuolelle laittaa ohjainrullaa, mutta tämä vaihtaja on niin löysä että ketju roikuu ilman rullaa häiritsevän alhaalla. Ketjuputki on kiinni narulla. Toimii eteenpäin polkiessa noin todella hyvin, mutta taaksepäin ei voi polkea. Kuvan oton jälkeen laitoin vielä etujarrun ja vaihde vivun. Etujarrua ei saa säädettyä kun pyörän laakeri on löysällä ja vaihteista ei toimi kuin muutama, muilla ketju hyppii yli. Uusi pakka odottolee hyllyssä, mutta jätetäämpä tältä päivältä tähän.

7.9.2012 Sain vaihteet ja etujarrun iskuun joten kävin ajelemassa noin 20km eri asioita testaillen. Lähistön alamäessä sain huippunopeudeksi rullaamalla ensin 40km/h ja toisella kerralla 42km/h. Toisella kerralla pidin kädet ja jalat "supussa" ilmanvastusta pienentääkseni. Tuon testin perusteella asettuu nopeudeltaan CLWB:n(38km/h) ja Higracerin(46km/h) välille. 10km lenkki tasamaastossa polkien vahvistaa tuloksen ja tiedon siitä että huippunopeus tehdään nojakulmalla. Polkemalla nopeus tosin menee lähemmäs Higracerin nopeuksia johtuen CLWB:n rumpuvaihteesta.
Jousitus toimii hyvin, töyssyt tuntuu enempi etu- kuin takarenkaan kohdalla. Jäykkänä olisi päinvastoin. Soratiellä kävin myös kokeileen, melko helppoa kun näkee tismalleen mistä rengas kulkee.
Ohjaus keskittää lähes yksistään käsien ja tangon painolla. Tuli hyvin ilmi kun aluksi ei pyörä meinannut kulkea millään suoraan, tanko oli vinossa. Kun sen oikaisi niin menee kuin juna. U-käännös onnistuu autoille tehdyllä tiellä ja joskus jopa pyörätiellä. Suuri jättö ja sen aiheuttama "haukkaus ilmiö" helpottaa tiukkojen käännöksien tekemistä, käsillä ei tarvi kääntää vaan ainoastaan hillitä hääntöliikkeen laajuutta
Ajoasento näkyy hyvin tästä kuvasta:Kuten näkyy, kädet ovat ajaessa koko pituudeltaan irti kehosta ja rasittuvat pidempään ajaessa enempi kuin highracerin "hamsteri tangolla". Tässä toisessa kuvassa näkyy taas hyvin pysähtymisen helppous:Jalkaterä asettuu maahan tismalleen painopisteen kohdalle, on sopivasti koukussa jotta sillä on kevyt hallita pyörän kallistumista ja tarpeen vaatiessa onnistuu jopa kevyt potkuttelu.
Punnitsin pyörän yo. kuvien kunnossa ja painoa tasan 19,5kg. Vaikka tuosta puuttuu takajarrusatula ja sen vaijeri niin silti meni 200g yli taulukko painon. Taulukon painosta puuttuu vaijerit ja varmaan pieni kourallinen pultteja.

8.9.2012 Takaboksin vaneriliukuineen värkkäsin paikoilleen. Hieman pidempi olisi "tarakka" saanut olla, ei saa vedettyä niin taakse että kansi mahtuisi kokonaan aukeamaan. Pistin boksiin kävelykengät ja kävin kokeilemassa. Asfaltilla oli äänetön ja soralla kolisi odotetusti. Vähän ääni vaimeni kun boksi kantta painoi kädellä, eli osa äänistä tulee liukujen väljyyden vuoksi. Hiljainen tämä silti on kun vertaa kinnerini ääniin...
Nyt siis puuttuu vielä takajarru, lokasuojat, heijastimet ja navigaattorin teline...

Molemmat jarrut, takaboksi ja lokasuojat paikoillaan. Kuva:

Etulokasuoja on vielä törkeän näköinen. Sen kiinnike on kangas vahvisteista kumia jottei mene rikki jos/kun kammet siihen joskus osuu. Kumi on vielä väärän muotoinen, mutta jospa käytössä löystyisi niin että lokasuoja painuu lähemmäs rengasta.
Jarrutusteho tuollaisessa 160mm levy+26" rengas + vaijeritoiminen jarru on aika vaatimaton. Hyvin säädettynä puhdas V-jarru on selvästi tehokkaampi. No, näillä mennään, jarruja on kaksi niin teho on täällä tasamaalla riittävä ja levyjarru on säätövapaampi ja pysyy kuivana ja puhtaana huonollakin kelillä.

13.9.2012 Tänään tein sitten ensimmäisen geokätköjen haku reissun. 45km, joista viimeiset 10km juuri lanattua irtosoratietä. Niin tällä vain senkin ajeli vaikka alamäissä piti nostaa selkä irti nojasta ja roikottaa jalkoja alaspäin. Highracer ois varmasti pitänyt taluttaa. CLWB:llä olo olisi ollut turvallisempi, mutta sillä taas tuollaisessa puuskatuulessa ajelu ei ole niin mielekästä kuin näillä "loivemmilla".

2.10.2012 Muutama useamman kymmenen kilometrin reissu nyt ajettu ja hyvältä tuntuu edelleen. Lyhyemmät kammet on pitkillä matkoilla mukavemmat, mutta kyllä ne jotakin ongelmiakin aiheuttaa. Tässä kun jaloilla pitää väistellä ohjaustankoa ja eturengasta kääntyessä niin näillä voiman tuottaminen on vaikeampaa. Pitäisi pystyä vispaamaan vähän nopeampaa kuin pitkillä ja silloin ovat useammin ohjauksen tiellä. Onneksi tällaisia ylämäkikurveja on vähän.
Yksi kaatuminenkin meinasi tulla kun hidasvauhtisessa risteyksessä eturengas meni märkien lehiten yli. Lähti vain luisumaan alta, onneksi ei ollut lukot kiinni ja sain jalat nopeasti maahan. Pitkällä akselivälillä kääntökulmat ovat lyhyttä suurempia ja se sitten saattaa aiheuttaa tuollaista. Ei nämä Conttienental Sport Contactit ole kyllä mitkään hyvät liukkaan kelin kumitkaan, kuviota kun ei käytännössä ole ollenkaan.

22.2.2013 Nojapyöräfoorumilla tuli enempikin juttua kumielementin käytöstä jousituksena. Yritin mittailla tästäkin kumin painumia kuljettaja päällä. Kuormitamattomana kumielementti ja sen alla oleva kumimaton pala on yhteensä 50mm paksuja. Päälle istuessa toinen jalka kevyesti maassa kumi painuu 2-3mm ja kun menee polvilleen penkille niin että voi lukea mitan kohtisuoraan sivusta niin kumi painuu 45mm mittaan, eli n. 10%. Tuollainen 5mm jousto on 4:1 vipusuhteella 20mm taka-akselilla.

6.5.2013 Ei ole ihan huono pistosuojaus tuollaisessa Continental sport contact kumissa. Pyörälenkillä huomasin keskelle kulutus pintaa kiinni jääneen kivensirun. Yritin irroittaa sitä ajaessa kengällä painamalla, mutta ei irronnut. Pysähdyttyäni huomasin ettei se ollutkaan kivi vaan joku pisaran muotoinen metalli roiske. Oli useamman millin painunut kumiin ja oli tiukka vetää sormillakin pois.

18.6.2013 Kävin tällä ja higracerilla ajaan saman 18km lenkin samoissa olosuhteissa. Nopeusero yllättävän pieni, keskinopeus Highracerilla 29,7km/h ja Tällä 29,0km/h. Nyt meni pyörän valinta vaikeaksi ajatellen Nokian nojapyöräilyn SM kisoja...

Etusivu