LowLWB (Pitkä musta)21.7.2009 Koko kesän päässä pyörinyt ajatus seuraavasta projektista. Kesäkäytössä voisi kokeilla jotakin matalaa istumakorkeutta, muttei makaavaa ajoasentoa ja alhaalla olevia polkimia. Tämä ei onnistu SWB eikä CLWB rakenteessa, joten pitää tehdä LWB. Tämä atomiczombien marauder on lähinnä sitä mihin lopputulokseen pyrin:Ohjaussysteemi tuossa on vain ruma, joku Ground huggerin tapainen systeemi olisi hienompi, mutta vaikeampi toteuttaa:Mikäli etuhaarukan asentaa riittävän vinoon, voisi ohjauksen toteuttaa Rans Stratuksen tyyliin:Lisäksi pyörään tulee kumielementillä toteutettu takajousitus. Rengaskoko tässä vaiheessa vielä harkinnassa. Osia olisi 26/24 tai 24/24 vaihtoehtoihin. Pitää tässä joku päivä piirellä vähän kuviakin...

26.7.2009 Nyt on ensimmäinen oma tuotos aiheesta:Ei saa jousitettuna akseliväliä millään 2metriin, näyttää että just alle 210cm voisi olla mahdollista. Kuvassa eturengas ehkä hieman liian kaukana kun vertaa esim. rans:iin jossa käännettäessä kumi osunee kengän kärkiin.
Heti kuvan piirtämisen jälkeen huomasin, että runko olisi helpompi toteuttaa yhdellä suoralla putkella jonka alle polkimille erillinen ripustus. Renkaat kuvassa 24/24 ja musta piste on kuviteltu tangon paikka. Ketjun vetopuolelle joutuu laittamaan yhden ohjain rullan, ajattelin sen pistää samalle akselille kuin takahaarukankin, säästyy 100g painoa kun ei tarvi tehdä erillistä ripustusta. Muutenhan tämä tulee taatusti olemaan raskain rakentamani kaksipyöräinen.
Kuvasta näkee että oikeastaan ainoa mahdollinen ohjauksen toteutus tapa on Marauderissa. Ground hugger tyylisessä nivelen kulma tulisi liian jyrkäksi, ei toimi enään jouhevasti. Rans stratuksen tapainen suora ohjaus ilman hillitöntä tilttiä vaatisi alle 40asteisen etupään kulman=ei hyvä.

30.7.2009 Kävin miesten Tiimarista(Biltema) hakeen osia. Erilaisia kumityynyjä, takahaarukan laakerit ja ohjauksen pallonivelet:Laakerit 6301, eli 37mm ulkohalkaisia, 12mm reikä ja paksuus. Kuvassa keskellä 40x2 putkesta sorvauttamani pesät em. laakereille. Pussista pois otettu kumi tuntuisi sopivalta joustoelementiksi. Sen halkaisija 50mm ja paksuus 45mm. Erilaisilla vipuvarsilla sitä puristelin ja tuntuu että 1:3 olisi sopiva paikka. Eli jos takahaarukka on n.60cm pitkä, niin joustoelementti 40cm päähän taka-akselista. Pitää tarkempi mitta päättää myöhemmin, nyt tuntuu siltä että haarukasta teen niin väljän, että voi käyttää myös 26" rengasta, vaikka aluksi tulee 24".

31.7.2009 Kävi tuuri ja sain käsiini kunnostuskelpoisen 20" eturenkaan ja sille sopivan haarukan, suunnitelmat menee siis uusiksi.Eturenkaan vaihto 20tuumaiseksi parantaa näkyvyyttä eteen ja lyhentää akseliväliä. Sen saisikin nyt tasan kahteen metriin, jos luopuisi 26" optiosta taakse. Hieman jäi kuvassa istumakorkeudeltaan korkeaksi, mutta kyllä tuon kuvan perusteella rungon ja takahaarukan voi jo tehdä. Löysäis vaan helteet että vihtis kiskoa haalarit päälle.

1.8.2009 No, nyt oli aamusta viileämpää ja sain ensimmäiset saumat vedettyä. Haarukan lisäksi hyödynsin pyörästä koko etukolmion. Lisäksi perinteisen 50x50x1,5 putken sijaan runko on 50x2 pyöreää putkea:


Onhan se vaan hankalempi tehdä suora runko pyöreästä putkesta, mutta kun tähän tulee muutenkin niin paljon pyöreää, niin ajattelin vaivautua. Kuvassa kammet 35cm korkeudella, rengas mahtuu polkiessa kääntyyn, mutta jos laittaa lokasuojan niin pitää olla aika liki rengasta. Tosin kuvassa kammet 170mm ja ajoversiossa ne, ainakin kokeilen, 155mm. Penkki on aika liki oikealla paikallaan, kulma 55astetta, kun kuvissa se on 45. Takarengas kohdassa jossa akseliväli n.205cm. Penkin ja renkaan väli aika pitkä, eli tod. näk. lopullinen on kuin onkin akseliväliltään 200cm.
Seuraavaksi pitäisikin tehdä rungon takaosa ja takahaarukka. Teen ne erikseen ja valmiina hitsaan sopivaan kohtaan ja kulmaan ylläolevan rungon jatkoksi.

Samalle illalle sain rääpästyä takahaarukan. Leveydeltään tasapaksu 130mm molemmista päistä. Ei ihan pienet laakerivälykset tunnu takarenkaalla. Kyllä jäykän tekeminen ois paljo helpompaa...2.8.2009 Sitten takahaarukkaan rungon puoleinen osa jousitusrakennetta, materiaalit valittu sen mukaan mitä varastoista löytyy:Sitte koko hökötys kiinni runkoputken takapäähän:Sanomattakin selvää ettei ole ihan helppo saada suoraan, mutta niin se vaan rattaillaan seisoo. Akseliväliksi tuli sitten 200cm, tasan. Kuvassa penkki minulle oikeassa paikassa vakio kammilla. Istumakorkeus 25cm ja kammet 35cm, milliäkään alemmas ei voisi laittaa tai raapii kannat tiehen. Perän korkeutta helppo säätää, kun leikkailee kumimaton palasia iskarin alle. Jousto aika vaatimaton kun päälle istuu, huomaa kyllä että kumi hieman(1mm???) painuu kasaan, mutta tuntuu että runko ja varsinkin renkaat joustaa enempi. Enempää ei uskaltanut pomppia kun osa saumoista vielä auki.

4.8.2009 Olipa liikaa vähäinenkin pomppiminen tai sitten laajempi kiinni hitsaaminen väännätti takapäätä kallelleen. Takarengas on nyt vajaan sentin kallellaan kun eturengas on suorassa. Asiaa ei kyllä huomaa, jos ei katsojalle opasta, mutta harmittahan se hieman. No päätin olla että saa nyt olla noin, aivan sama korjaako nyt vai myöhemmin, vai korjaako ollenkaan.
Ohjaustangon kannattimen sain kuitenkin paikoileen:Syitä Marauderista poikkeavaan kiinnitystapaan on kolme: Nyt voi käyttää vakio stemmiä, ohjauslaakerin saa purettua tarvittaessa ilman rungon pilkkomista ja runko jäykistyy hieman, kunhan saan vielä tukiputken paikoilleen. Ohjauksen välitanko tulee Marauderia ylemmäs, toivottavasti ei häiritsevästi jalkojen eteen.

Tulee häiritsevästi jalkojen eteen, ei voi jättää noin. Sain "raidetangon" asennettua ja hyvin pihatien mäkeä pyörä rullailee, mutta kun kokeilin pyöritellä kampia niin haalarin lahje takertuu reidestä ohjaustangon allapäässä olevaan kiinnikkeeseen. Jotain pitää kehitellä...

5.8.2009 Kehittelin tuollaisen systeemin:Jatkoin ohjausputkea alas ja sivulle 4,5cm, nyt on hyvä. Ohjaus nopeutuikin juuri sopivasti, koska edessä pallonivel on n.4cm keskilinjasta. Myös purkaminen onnistuu. Seuraavaksi purankin pyörän, tulppailen putkien päät, hitsailen tarpeelliset kiinnikkeet, viimmeistelen saumat ja maalaan rungon. Tylsää...

8.8.2009 Tuli tuossa hitsaillessa aika selväksi että kunnolla en vihti viimmeistellä, joten värivalintakin oli aika helppo, mattamusta. Sitäkään ei ollut tarpeeksi jemmassa, joten etu- ja takahaarukka on kiiltävän mustia. Pyörälle voisikin siis antaa lempinimen "pitkä musta".

10.8.2009 Tuli värkkäiltyä ketjulle taittopyörä kuulalaakerista, väärän kokoisesta putkesta ja hammasrattaasta:Putkea piti pari milliä ohentaa, siksi tuo pystysauma. Alunperin ajattelin laittaa suuremman, vanhasta takapakasta irroitetun hammasrattaan, mutta ne tuskin toimii. Näiden hammasrattaiden sivussa on kuviointeja jotka auttavat ketjun siirtymisessä vaihdettaessa. Ohjainpyörässä ohjaisivat ketjun pois rattaalta jos jossakin tilanteessa tulee liikaa sivuvetoa. Tämänkin rattaan toimivuutta epäilen, mutta saapa tuon vaihdettua jos ei toimi. Vaihto kyllä aika työläs, kun koko pyörä pitää sitä varten katkaista.

16.8.2009 Lowride -09 nojapyörätapahtumassa näin Sinner demon 2026 merkkisen nojapyöränHuomasin että siinä on käytetty tismalleen samaa kumielementtiä jousituksessa kuin mitä tähän minun projektiini on tulossa.


Sinneri on päätynyt sijoittamaan kumin huomattavasti lähemmäs niveltä, joten se jo päälle istuessa painui enempi kasaan kuin minulla. Toki minun pyöräni on hieman takapainoisempi, mutta varmaan kumi olisi kestänyt 1:4 sijoittelullakin.

18.8.2009 Muilta kiireiltä joutessani kasailtu tämä vihdoin ajokuntoon:

Vielä etujarru, niin pääsisi kunnon koeajolle. Lokasuojat ja ketjuputkikin tulee varmaan aika pian jos muuten totean toimivaksi ja käyttökelpoiseksi.

Pistin jarrut ja ajelin, toimivalta tuntuu. Rungon jäykkyys on ihan olematon, taipuu joka suuntaan esim. kovassa vauhdissa pienet ohjausliikeet ei muuta suuntaa vaan kallistelevat rungon etupäätä. Kyyti on sitten pehmeää. Johtuu jousituksesta, rungosta ja huonolaatuisesta takakumista joka ei kestä kuin 2,7bar paineen. Ei toki ole sellainen "enduro" kuin CLWB. Lähistön alamäessä kävin rullaamalla huiput kokeileen. Tällä kaksi laskua, GPS huiput 38,9 ja 39,4km/h. Heti perään LWB:llä 39.0km/h, siinä tosin takana rengaspaine 5bar, eikä päälle istuessa painu läheskään yhtä paljon kuin tässä.
Ketjun ohjain on hiljainen jos ketju menee suoraan. Keveimmillä vaihteilla 1/3osa ketjusta rutisee kun on erilaista ketjua. Paino on "julma" 22kg, eikä tullut yllätyksenä, tupla rakenteet ohjauksessa, pitkä runko, jousitus mekanismi, kaikki lisää painoa.

24.8.2009 Kävin lowriden innoittamana kokeileen tällä 1,7km "sprinttiä", eli em. matka suoraa pyörätietä täysillä lentävällä lähdöllä. Kellotin keskinopeudeksi 30,6km/h. Yllätyin kun CLWB:llä pääsin liki samaan, 29,1km/h, eli vain 5% hitaammin. Testin aikana oli tosin pieni myötätuuli, vastatuuleen ero varmastikkin suurempi.

25.8.2009 Eka työmatka takana, jousitus on juuri riittävä tuollaiselle pahasti routineelle kevyenliikenteen väylälle. Kestää ajella monttuja varomatta ja hidastelematta. Työmatkalla yksi todella tiukka mutka(120astetta) joka nousee pienelle mäen nyppylälle. Tällä menee näistä kolmesta (26LWB, CLWB, LowLWB) ko kohta helpoiten, kahdessa muussa polkeminen estää ohjauksen kääntämisen riittävän linkkuun. Asentelin tarakan ja sivulaukut, eli tällä voi nyt kulkea töihin ensilumeen asti. Lumella turha yrittää, kun sorallakin eturengas menettää sivuttaispidon liian herkästi.

8.9.2009 Kunnon vastatuuli työmatkalla, kyllä menee kevyesti kun vertaa pystäri porukkaan tai aikaan joka CLWB:llä olisi kulunut.

15.9.2009 Vaihdoin uuden ketjun ja rataspaketin. Samalla vaihtui markettikumien tilalle 35mm racing kumit. Marketti kumeilla pääsin tuon 1,7km testipätkän 3.20-3.30 aikoihin, nyt meni eka yrittämällä tasan 3minuuttin. Keskinopeus siis 34km/h. Kumien vaihdolla saa siis suunnileen saman prosenttuaalisen nopeuseron kuin pystypyörän vaihtamalla matalaan nojakkiin.

25.9.2009 Nyt menee tämä pyörä talveksi varastoon, syitä on useita. Työmatkalla rouhittu parisataa metriä asfalttia auki. Matala pyörä vaatisi hyvän ja oikein sijoitetun valon jotta pimeässä voisi väsitellä monttuja. Ohjaustankoon laitettuna valaisee vain jalat ja keulan. Lokasuojattomana kaikki rapa lentää syliin ja naamalle. Eli "telakalle". Jos sais talven aikana tähän vaihdettua tuolla highracer sivulla esitetyn vaneripenkin.

6.11.2009 Vihdoinkin sain värkättyä vaneeripenkin kiinnikkeet valmiiski ja penkin tähän pyörään kiinni:Punnitsin pois otetun teräs/muovipenkin kiinnikkeineen, 2,5kg, eli siis pyörä keveni penkin vaihdolla n.0,5kg. Ajamassa en raskinut käydä, melkoinen kurakeli.

25.4.2010 Kelit kuivunuja tiet lakaistu, muutamia kertoja ehtinyt käydä jo tälläkin töissä. Matka-aika lyheni n.5min tuolla 8km matkalla, ei paha.
Ei voi penkin hyvyyttä arvioida pelkällä istuskelulla. Tässä oli hyvä istua, mutta polkeminen nostaa takapuolta ylöspäin ja penkki alkaa painaa lapaluiden seutuvilta. Penkki on muutamia senttejä keskeltä liian lyhyt ja ristiselän tuki liian ylhäällä. Highracerin penkissä ristiselän tuki tulee alemmas mutta pituutta ei ole yhtään enempää, eli voi olla ettei sekään ole minulle hyvä.

30.4.2010 Ensimmäinen huippunopeuskoe testimäessä uusilla kumeilla. 46,6km/h.

3.5.2010 Polkasin töihin vähän kovemmalla sykkeellä ja otin aikaa. 8km, 19min, eli keskinopeus hieman yli 25km/h. Aiemmin tällaiseen aikaan olen päässyt pythonilla kesähelteellä ja kovaan myötätuuleen. Nyt oli +2 ja lievä myötätuuli. Hyvin paljon tuurista, eli muun liikenteen määrästä, kiinni kuinka nopeasti tuon välin ajaa.
Koska eturengas kääntyy enempi kuin tanko, se pääsee myös pyörähtämään ympäri jos kääntää yli ohjauksen kuolokohdan. Aiemmin kuvittelin että näin ei voi ajaessa käydä, vaan en ajattele enää. Hitaassa vauhdissa yritin tehdä tiukkaa U-käännöstä ja vips, etupää kiepsahti ympäri ja itse löin kunnolla kyynärpään asfalttiin. Pakko ottaa tiukat mutkat varovaisemmin kunnes saan tehtyä ohjaukseen stopparit.

16.7.2010 Takakiekosta pinna poikki. Taas kyseessä "holkitettu" vanne, 26LWB:ssä tällaisesta myös katkeili pinnoja. Onneksi alkoi kesäloma niin on aikaa purkaa. Purkamista piisaakin, kun katkesi nipan sisältä, eli pitää käyttää kumitkin pois.

7.9.2010 Alkaa olla viimeiset päivät työmatkaliikennettä tällä käsillä tälle kesälle. Tiet on lähes aina märkiä, joten pitäisi olla kunnon lokasuojat, ja valot, joita ei ole tullut asennettua. Laskeskelin että n. 900km tuli kesän aikana ajoa. Jotenkin runko tuntuu aiempaa veltommalta. Varmaan johtuu siitä että tulee välillä ajeltua paljon jämäkemmilläkin pyörillä ja lisäksi nuo ohjausken halvat pallonivelet ovat vähän väljentyneet.

8.9.2012 On jäänyt tällä ajelu niin vähälle että käytin osia geokätköpyörään. Minun osaltani tämän pyörän tarina on siis lopussa.

Etusivu