Oma Orell

 


 
Oma Orell syntyi  Permin miljoonakaupungissa Venäjällä. Kotimaan kulttuuri antoi koululapselle haasteen. Permin galleriat ja museot käytettiin hyväksi perusopetuksessa ja ohjattu opetus aloitettiin jo kahden vuoden iässä. Ensimmäinen näyttely Omalla oli 12-vuotiaana ja taideharrastus vei hänet Permin taidekouluun. 
   Oma Orell on aina ihaillut ns."vaeltajain" realismia, jonka edustajia olivat mm. Ilja Repin ja Gustave Courbet.
   Oman vaellus alkoi vuonna 1986, jolloin hän perestroikan vallitessa pääsi Pietariin. Siellä Oma sai opetusta parhailta opettajilta kuten D.A. Shuvalov,V.G. Vlasov, E.I. Troitski,R.P. Kuriljak, V.S. Kucharovski, V.N. Petrov,N.A. Chagalidze ja A.P. Zaitsev. Nelivuotisen opiskelun Pietarissa Oma kustansi muotokuvia tekemällä. Sadat ulkomaalaiset turistit muistavatkin hänet. Pietarissa tehtyjen muotokuvien määrä on yli 3000.
   Oma Orell hallitsee yhtä hyvin abstraktin kuin realistisen kuvaamisen ja hänen aihepiirinsä on rajaton. Tämä johtuu Venäläisen taiteen perinteistä ja arvostuksista, jotka perustuvat erityisesti saksalaiseen ja ranskalaiseen taidekäsitykseen. Venäläisen maalaus taiteen yhteydet keskieurooppalaiseen taiteeseen ovat jatkuvasti elävät ja läheiset.
   Oma asuu Suomessa. Suomen Kulttuurirahasto on huomioinut Oman vuosina 1993 ja 1995.

Download Putty Latest Version

   "Elämä on Jumalan lahja", sanoo Raamaattu. Kaikissa töissäni haluan tuoda esiin lämpöä ja iloa. Toivon töitteni heijastavan katselijoille onnellisuutta ja elämänhalua - valoa.
   Kaikki kaipaavat auringonvaloa, koska se on yhtä kuin elämä. Saarnaaja(11:7) sanoo: "Suloinen on valo ja silmille tekee hyvää nähdä aurinkoa". Kuinka voin piirtää auringonpaisteen? Luonto on paljon voimakkaampi kuin siveltimeni ja värini. Pystynkö maalauksillani välittämään ihmisille sanomani: kaikesta huolimatta elämä on elämisen arvoista?
   Saarnaaja (8:15) sanoo: "Ja minä ylistän iloa, koska ei ihmisellä auringon alla ole yhtään parempaa kuin syödä ja juoda ja olla iloinen. Se seuraa häntä hänen elämänsä päivinä, jotka Jumala on antanut hänelle auringon alla."
   En koskaan väsy ihailemasta töitä, joissa on elävä elämä, lämpö ja harmonia. Uskon kuitenkin, että kukaan ei voita luontoa taiteilijana, sen luovuutta, voimaa, myrskyä ja aurinkoa.
   Tällainen on tieni. Työskentelen niin, että on helppo ymmärtää, onko taideteos muotokuva vai maisema. Minä uskon, että kirja on kirja ja kuva on kuva. Jos haluamme viisaita ajatuksia, niitä löytyy kirjoista. Uskon, että kuva on aina ensimmäinen signaali, toinen on sana.
 

 

Oma Orell