Havupuiden ja -pensaiden kasvatusohjeita sekä lajikkeita


Yleiset istutus- ja hoito-ohjeet havupuille ja -pensaille

Havukasvien kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat jonkin verran lajista riippuen. Niiden juuristo ei kestä liiallista kosteutta, seisovaa pintavettä eikä korkealla olevaa pohjavettä. Useimmat havukasvit suosivat hapahkoa kasvualustaa, jolloin pH on 5-5,5. Sen vuoksi kasvualustaa kunnostaessa kannattaa multaan lisätä kalkitsematonta turvetta tai varta vasten havuille suunniteltua multasekoitusta.

Havukasveja istutetaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Keskikesällä istutetaan astiataimia. Paakkutaimen säkkikangasta ei poisteta, sillä juuret kasvavat sen läpi. Paakun siteet ja solmut leikataan auki vasta, kun taimi on istutuskuopassaan oikealla korkeudella ja oikeassa asennossa.

Ennen istutusta paakku kastellaan läpikotaisin. Maa paakun ympärillä tiivistetään ja kasvualusta kastellaan hyvin - n. 20-30 l vettä tainta kohden kerran viikossa koko kesän ajan.

Alkuvaiheessa versojen päivittäinen sumutus ja varjostus esim. säkkikankaalla edistää kasvuun lähtöä. Oikea istutussyvyys on pari senttiä taimistosyvyyttä syvempään. Taimistosyvyys näkyy rungon kuoressa vaaleamman ja tummemman kohdan rajana.

Pääsääntöisesti havukasveja ei leikata istutettaessa eikä muulloinkaan. Vain mahdolliset kaksoislatvat poistetaan kevättalvella. Poikkeuksena ovat muotoon leikattavat havuaidat ja vuorimänty.

Vuorimännyn saman kesän vuosikasvaimia on hyvä typistää viikko ennen juhannusta, jolloin kasvista saadaan pensasmaisempi. Kustakin vuosikasvaimesta leikataan pois n. puolet tai vain verson keskimmäiset vuosikasvaimet poistetaan.

< etusivulle


KUUSET (Picea)

Kuuset pitävät kosteahkosta, ravinteikkaasta ja ilmavasta kasvupaikasta. Maa saa olla melko hapan, mutta serbiankuusi suosii kalkkipitoista maata. Varjossa niiden alaoksat karisevat ja koristearvo heikkenee. Kuusien juuret kasvavat lähellä maan pintaa.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli:

< etusivulle

 

PIHDAT ELI JALOKUUSET (Abies)

Pihdat tarvitsevat aurinkoisen tai hieman varjoisan kasvupaikan. Kasvualustan tulee olla syvämultainen, kosteahko ja ravinteikas.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli:

< etusivulle

 

MÄNNYT (Pinus)

Männyt tarvitsevat valoa, mutta kasvualustavaatimukset vaihtelevat. Sembra- ja makedonianmänty vaativat syvämultaisen, kosteahkon kasvualustan. Metsä-, kontorta- ja vuorimänty menestyvät kuivilla ja niukkaravinteisilla hiekkamaillakin. Männyillä on syvälle kasvava paalujuuri.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli

< etusivulle

 

LEHTIKUUSET (Larix)

Lehtikuuset vaativat valoisan kasvupaikan ja paljon tilaa, mutta ovat muuten suhteellisen vaatimattomia. Ne kasvavat parhaiten ravinteikkaalla ja ilmavalla kasvualustalla. Savimaa ei ole eduksi. Lehtikuuset kestävät hyvin leikkausta.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli

< etusivulle

 

KATAJAT (Juniperus)

Katajat viihtyvät kuivahkossa, mieluiten puolivarjoisassa kasvupaikassa. Puutarhamuodot ovat tavallista katajaa vaateliaampia kasvualusta suhteen. Luonnonvarainen kataja viihtyy myös auringon paisteessa.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli

< etusivulle

 

TUIJAT JA TUIVIO (Thuja ja Microbiota)

Tuijat kasvavat parhaiten puolivarjossa, syvämultaisella ja kosteahkolla paikalla. Kanadantuija soveltuu myös leikattavaksi aidaksi.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli

< etusivulle

 

MARJAKUUSI (Taxus)

Marjakuuset menestyvät sekä varjossa että auringossa, kunhan paikka muuten on suojaisa ja vähätuulinen. Ne menestyvät syvämultaisella, melko kostealla paikalla. Marjakuuset kestävät erinomaisesti leikkausta.

Lajeja ja lajikkeita

Istutusväli

< etusivulle