Takaisin

Tuulettimelle
nopeudensäädin

 

Rakentelin kotelotuulettimelle säätimen, jolla sen pyörimisnopeutta voi säätää.
Asiasta oli juttua sfnet.atk.viritys uutisryhmässä ja satuin siellä mainitsemaan rakentamastani säätimestä ja tarjouduin lähettämään sähköpostissa kytkentäkaavion.
Kysyntää olikin niin paljon, että ajattelin tehdä tällaisen yksinkertaisen sivun jolta löytyy kytkentäkaavio ja osaluettelo säätimen tekemiseen.

Tämä ei ole ainoa tapa rakentaa tuota säädintä, saman voi tehdä myös erikokoisilla komponenteilla.

Tässä hieman erilainen ohje.

Näillä komponenteilla toimivuuden olen testannut ja ne ovat niin yleisiä, että niitä pitäisi löytyä jokaisesta elektroniikkaliikkeestä.
En käyttänyt piirroksessa osien virallisia symboleita, koska maallikolle (kuten minä) tällainen on paljon selvempi lukea.

Kuvassa transistorien tekstipuoli ja potentiometrin säätönamikka ovat katsojaan päin. Näin napaisuus tulee oikein.

Säätimeen saa kytkeä 6W kokoisen tuulettimen (tietysti myös esim. 3kpl 2W tuulettimia) ilman kummempaa jäähdytystä.
Jos tuulettimien teho ylittää 6W, isompi transistori (MJE340) kuumenee ja sille pitää järjestää tuuletusta. Mitä pienemmällä säädin on, sitä kuumempana transistori käy.
Jäähdytys onnistuu parhaisten kiinnittämällä siihen pienen jäähdytysrivan tai ruuvaamalla sen reiästä suoraan kotelon metallirunkoon.
HUOM! Transistorin takana olevassa metalliosassa on 12V jännite, eli se ei saa suoraan koskettaa runkoon!
Väliin kannattaa laittaa lämpöäjohtavaa, mutta eristävää "mattoa", jota saa samasta kaupasta kuin nämä komponentitkin.

Tällä säätimellä säätöalue on portaaton välillä 5,8V - 11,1V 2W tuulettimen ollessa kytkettynä. Eritehoisella tuulettimella jännite voi hieman muuttua, mutta ei merkitsevästi. Tuo 1V häviö ei vaikuta havaittavasti tuulettimen pyörintänopeuteen tai tehoon.
Vastuksen tarkoituksena on pitää minimijännitteenä 6V, joten jos sen jättää pois, voi jännitteen säätää aina 0V asti. 6 voltilla tuuletin pyörii kuitenkin jo niin hitaasti, ettei siitä alaspäin kannata mennä. Lisäksi, jos pyörintänopeuden säätää ihan nollaan, tuo isompi transistori saattaa ylikuumentua ja kärähtää. (Max lämpötila n. 60C)

Kytkennät kannattaa tehdä tinaamalla ja suojata esim. sähköteipillä, etteivät ne pääse koskettamaan toisiinsa tai kotelon runkoon. Potentiometrille voi porata reiän (6mm) vaikka tyhjän massamuistipaikan peitelevyyn ja kiinnittää sen siihen, jolloin pääsee säätelemään koteloa avaamatta.
Säädin kannattaa liittää tuulettimen virtajohtoihin käyttäen ns. sokeripaloja, jolloin säätimen saa helposti myös pois välistä.

Vielä osaluettelo erikseen:
Potentiometri 47 Kohmia
Transistori MJE340
Transistori BC637
Vastus 82 KohmiaHintaa näille tulee n. 3,5 euroa joten hinnasta se ei ole kiinni.

Ja ei kun kytkemään!! :-)

 

Kommentteja ja ehdotuksia voit lähetellä minulle osoitteeseen: saukki@iki.fi

Takaisin