Etusivu           Tapaus           Kuvia           Asiakirjat           Linkkejä

RIKOS YMRÄRISTÖ- JA RÄJÄHDYS-
AINELAINSÄÄDÄNTÖÄ VASTAAN

Tällä sivustolla esitellään Oulaisissa Honkarannalla tapahtuneita ympäristö- ja räjähdysainelainsäädännön rikkomuksia.

Louhinta alkoi Honkarannalla vuonna 1982. 1984 luvat myönnettiin väärillä ja virheellisillä tiedoilla, kun alue oli jo tuhottu lupaehtojen vastaisesti. Vuonna 1991 louhinta loppui, mutta rikollisilla keinoilla louhittua kiveä on haettu vuosittain myyntiin.

Kiven louhinta tarvitsee seuraavat luvat: ympäristö-, maa-aines- sekä räjähdysaineen käyttö- ja varastointiluvat. Lisäksi on noudatettava pelastuslakia. Näitä kaikkia lupaehtoja ja lakeja annettiin rikkoa.

Aikoinaan poliisi ei pystynyt puuttumaan asiaan, koska yrittäjällä ei ollut eikä yrittäjä pystynyt saamaan lain edellyttämiä räjähdysaineen käyttö- ja varastointioikeuksia lain määrittelemälle asuntoalueelle.

Tukes ja Sisäministeriö ovat viime kädessä vastuussa tästä lainvastaisesta toiminnasta. Räjähdysaineen käyttö ja varastointi kuuluvat heidän valvonnan alaisuuteen. Viime käden valvojat olisivat itse jääneet kiinni laiminlyönneistään, jota tapahtuu Honkarannan louhimon lisäksi edelleen ympäri Suomea. Poliisi ei voi tutkia tapahtunutta rikosta, koska on itse sotkeutunut rikoksen avustamiseen.

Tilamme on asetettu uudisrakentamiskieltoon 90-luvulla kunnan viranomaisten toimesta siihen saakka kunnes louhimo on maisemoitu. Jokainen voi kuvista katsoa, että ympäristötuho on tapahtunut.

Jälleen kerran Sisäministeriön poliisiosasto on jo viidettä vuotta estänyt törkeän ympäristörikoksen paljastumisen.

Suomi on sitoutunut noudattamaan Seveso II -sopimusta,
mutta Sisäministeriö antaa rikkoa sitä ympäri Suomea.

Seveso II

Rikos ympäri Suomen

In english

Sanna ja Veikko Tenkula
Honkaranta, OulainenJos sinulla on vastaavanlaisia kokemuksia tai
muuta asiaa aiheeseen liittyen, ota yhteytta:
veikko.tenkula@kotinet.com
Ilmainen www-laskuri