Han Moo Do Seura Jäsenet Harjoitukset Galleria Yhteystiedot Linkit Vieraskirja

Han Moo Do

 

Alkuperä

Han Moo Do on korealainen itsepuolustuslaji. Lajin perustaja on korealainen Young Suk, joka on harjoitellut ja opettanut erilaisia kamppailulajeja yli 30 vuoden ajan. Dan-arvoja Young Suk:lla on seuraavasti: Han Moo Do 7.dan, Hoi Jeon Moo Sool 7. dan, Taekwondo 6. dan, miekkatekniikat 5. dan. Young Suk opettaa Han Moo Do:n lisäksi Taichia ja Hoi Jeon Moo Soolia, jossa hän on Euroopan pääopettaja. Han Moo Don hän perusti, kun huomasi oppilaiden harrastavan useaa eri lajia oppiakseen jostakin lajista asetekniikoita, toisesta potkutekniikoita ja kolmannesta itsepuolustustekniikoita. Hän yhdisti nämä piirteet Han Moo Do:n tekniikkavalikoimaan ja sai lajin lähemmäksi alkuperäistä ideaa monipuolisesta kamppailutaidosta.

 

Vyöarvot

 10.  kup  Valkoinen
  9.  kup  Keltainen
8. kup Vihreä
7. kup Oranssi
6. kup Violetti
5. kup Sininen
4. kup Punainen
3-0. kup Ruskea
1-10. dan Musta

 

Tekniikat

Tekniikoissa käytetään hyväksi torjuntoja, lukkoja, hermopisteitä, heittoja, potkuja ja lyöntejä. Itsepuolustus-tekniikoissa ei vastusteta voimaa, vaan pyritään ohjaamaan vastustajan voima turvalliseen suuntaan. Täyskontaktin ottelutekniikoissa potkun osuma-alueita ovat pää ja ylävartalo, lyönnin osuma-alue rajoittuu vatsaan, rintaan ja kylkiin, heitot ja mattotekniikat kuuluvat myös ottelutekniikoihin. Asetekniikat kuuluvat lajiin itämaisen perinteen mukaan: nunchaku, pitkä keppi ja miekka. Murskausta harjoitetaan erilaisilla potkuilla ja lyönneillä.

 

Harjoittelu

Harjoittelu alkaa lämmittelyllä, voimaharjoittelulla ja venytyksillä, joiden jälkeen on tekniikan vuoro. Harjoittelu painottuu suureksi osaksi potkuihin, lyönteihin ja ottelutekniikoihin. Alkeiskurssilla kohotetaan kuntoa ja harjoitellaan perustekniikoita: lyöntejä, potkuja, liikkumista, kaatumistekniikkaa ja 4 itsepuolustusliikettä. Keltaisen vyön omaava harjoittelee jo ottelutekniikkaa ja kontaktia. Tekniikoita pyritään harjoittelemaan mahdollisimman monipuolisesti ja tehokkaasti. Pitemmälle edenneet harjoittelijat harjoittelevat todellista itsepuolustustaitoa monenlaisissa tilanteissa erilaisin varustein.

 

Kilpailutoiminta

Han Moo Do harrastajille järjestetään monta kertaa vuodessa erilaisia kilpailuja, joissa harrastajat voivat kokeilla ja kehittää itseään. Kilpailuissa Young Suk arvio harrastajien osaamista ja kilpailevia harrastajia hän pystyy opettamaan ja kehittämään muita paremmin. Harrastajat voivat osallistua myös Tolkido (Hoi Jeon Moo Sool)-kilpailuihin ja Oriental Moo Do-kilpailuihin, jossa otetaan mittaa kolmen lajin harrastajista: Han Moo Don, Tolkidon ja Taekwondon.

Kilpailulajeja:

 • Täyskontakti-ottelut
 • Nunchaku-ottelut
 • Itsepuolustusnäytökset
 • Kaatumistekniikat
 • Murskaus
© Raahen Han Moo Do
Designed by Johannes Räsänen